Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Framgång stavas samverkan i Köping

Köpings kommun har ett blomstrande näringsliv med tyngdpunkt inom fordonsindustrin. Starka varumärken som Volvo Powertrain och GKN Automotive har placerat den förhållandevis lilla kommunen Köping på världskartan.

Camilla Nilsson, näringslivschef i Köping kommun

De största arbetsgivarna i Köpings kommun finns inom fordonsbranschen, men näringslivet blir mer och mer diversifierat med flera andra näringar. De flesta är mindre företag men med stora ambitioner. Och det är ju allmänt känt att talanger lockar andra talanger, och att framgång stavas samverkan.
– Ungefär 90 procent av våra företag i Köping är småföretag, precis som i riket i snitt. De större företagen bidrar till att locka nya etableringar till orten, inte minst inom fordonsindustrin men även inom andra branscher. Ett av våra viktigaste mål för att stötta näringslivet är att främja utvecklingen inom flera olika nischområden, säger näringslivschefen Camilla Nilsson.
En av de viktigaste uppgifterna för Köpings kommun och näringslivsavdelningen just nu är att stötta hela näringslivet under den rådande situationen med globala oroligheter som påverkar i stort sett alla branscher.

Måste stärka hela näringslivet

Det som idag är Volvo Powertrain kom ursprungligen från Köpings mekaniska verkstad som grundades redan på 1800-talet. Den första Volvon som rullade ut på gatorna hade en växellåda från Köping, och därmed blev Köping en del av Volvos viktiga historik och tradition tillsammans med födelseorten Göteborg.
– Inom kommunen gör vi just nu flera insatser för att stötta det lokala näringslivet och mycket kretsar kring kompetensutveckling, bland annat inom fordonsindustrin men även inom andra branscher. Vi måste satsa på en bred front och stärka hela näringslivet. Som ett led i det kommer vi även satsa på att utveckla nya handelsområden i kommunen, berättar Camilla Nilsson. Samtidigt som vi har ett särskilt fokus på utvecklingen av vår stadskärna.
Först blir etableringen av ett Ö&B-varuhus i ett nytt externt handelsområde. Där kommer det att hända mycket mer framöver, men Camilla vill i dagsläget inte avslöja mycket mer. Det är ytterligare en etablering på gång, och den kommer sannolikt att ges tillkänna under våren 2021.

Allt är möjligt i samverkan

För Köpings näringsliv kan det på sikt trots allt komma något gott ur den svåra globala situationen. Köping är redan idag ett nav både för fordonsteknisk produktion och utveckling, med starka aktörer som Volvo, GKN och Sejfo Engineering AB i spetsen.
Det finns mycket mer att utveckla, inte minst inom besöksnäringen, där Köping har många fina naturvärden att bjuda på. För den som uppskattar friluftsliv, jakt och fiske är Köping, som trots allt ligger i början av Mälaren, ett riktigt paradis.
– Vår roll som möjliggörare och samverkanspartner kommer att bli mycket tydligare och framförallt omfatta fler branscher framöver. Vi från kommunens sida vill bidra till att Köping fortsätter att vara en industristad värd namnet, och också satsa mycket mer på att bredda näringslivet. Vi kommer bland annat att satsa mer på kompetensutveckling inom fler branscher, och vi kommer även att se över möjligheter för större kunskapsutbyte mellan olika branscher. Allt är möjligt om vi jobbar tillsammans, säger Camilla Nilsson.

Arboga Vatten
Ambra
Invest in Halland