Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Världsledande verkstadsföretag exporterar från Kungsör

Trots alla åtgärder som görs för att förbättra trafiksäkerheten på vägarna i kombination med en högre nivå av inbyggd säkerhet i nya bilar händer det ibland olyckor. Många fordon kan repareras och återställas till sitt ursprungliga skick tack vare ny teknik, det är bra både för ekonomin och miljön.

Car-O-Liner i Kungsör utvecklar avancerade lösningar för reparation av kollisionsskadade fordon. Det omfattar allt från olika typer av reparationsutrustning till utrustning för att mäta, rikta, återställa och verifiera krockade fordon samt numera även instrument för att kalibrera bilens säkerhetssystem. Få andra företag har en lika bred kompetens inom området som Car-O-Liner.

Växer med rätt kompetens

I Kungsör har Car-O-Liner utvecklats i snabb takt under de senaste åren, dels tack vare flera nya investeringar som höjt produktionskapaciteten men kanske mest tack vare personalens kompetens och erfarenhet.
– Vi har förmånen att verka i en region där det finns mycket verkstadsteknisk kompetens. Vi har aldrig haft några svårigheter att rekrytera, inom vårt närområde finns en stark industritradition som vi liksom våra branschkollegor drar nytta av, säger Joacim Einvall, platschef på Car-O-Liner i Kungsör.
Kommunerna i Västra Mälardalen satsar mycket på kompetensförsörjning inom industrin. Ett exempel är utvecklingen som sker just nu inom Teknikcollege, som inom kort kommer att omfatta fler utbildningar. Car-O-Liner har ett långvarigt samarbete med Teknikcollege och kommer att fortsätta vara delaktiga genom att erbjuda praktikplatser.
– Vårt samarbete med Teknikcollege ger oss möjligheten att få vara med och påverka innehållet i utbildningen, så att vi långsiktigt kan växa med rätt kompetens, kommenterar Joacim Einvall.

Marknadsledande inom skadereparation

Car-O-Liner är en heltäckande partner som rustar skadeverkstäder med både utrustning och utbildning. Car-O-Liner har bland annat utrustat MotorHallands nya anläggning i Halmstad med allt en komplett skadeverkstad behöver, inklusive nio toppmoderna arbetsstationer.
Tekniken går framåt hela tiden. Det är mycket elektronik i moderna bilar och det ställer helt andra krav på dagens skadeverkstäder, som måste ha den felsöknings- och reparationsteknik som krävs för att även kunna ta hand om nya bilar. Car-O-Liner samarbetar därför nära med biltillverkare som Mercedes, BMW, Volkswagen och Tesla för att förbättra utrustning och processer för skadereparation. Under 2020 introducerade Car-O-Liner EZ-ADAS anpassat för specifika bilmärken. Med hjälp av detta system har teknikern nu det som behövs för att omkalibrera ett modernt fordon utrustat med ADAS-teknik.
Mer än hälften av de reparationssystem som utvecklas i Car-O-Liners verkstad i Kungsör exporteras till den största marknaden som är Nordamerika. Car-O-Liner är marknadsledande globalt inom sin specifika nisch, och sätter därmed Kungsör och Västra Mälardalen på kartan.

Kort om Car-O-Liner

Car-O-Liner är en global leverantör av reparations-, rikt- och mätutrustning för fordonsindustrins eftermarknad. Bland företagets produkter och tjänster finns utrustning, system, mjukvaror och data för reparationen av krockskadade fordon (personbilar) och rikt- och mätutrustning för tunga fordon. Alla Car-O-Liners system och lösningar är välkända för deras höga kvalitet, avancerade teknik och ergonomiska design. Car-O-Liner är en del av den amerikanska koncernen Snap-on med verksamhet i stora delar av världen.