Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Ambra tror på samverkan

Ambra är ett företag som funnits ganska länge men som sedan fem år tillbaka fått en nystart med skarpare fokus på samverkan. Genom att kartlägga företagets kompetenser, referenser, styrkor, partners och kunder, samt vilka värdeord som genomsyrar all verksamhet och alla projekt, kom man på Ambra fram till att de allra bästa lösningarna utvecklas tillsammans.

Vardagsordet Tillsammans har en djup innebörd för Ambra. Det beskriver nämligen hur man jobbar och alltid har jobbat, hur man lyckas med projekt och hur alla projekt kan bli framgångsrika referenser. Genom att jobba tätt tillsammans med kunder, samarbetspartners, underleverantörer och inte minst inom den egna organisationen ser Ambra till att leverera med bästa kvalitet – varje gång.
– Jag är övertygad om att vi har lyckats kamma hem riktigt stora projekt just för att vi jobbar som vi gör. Vi förespråkar samverkan och involverar alla parter i varje projekt. Våra kunder uppskattar att vi lägger så pass mycket kraft på att jobba tillsammans och utveckla nya lösningar i samverkan och med transparens genom hela processen, säger Mikael Johansson, vd på Ambra.

Med i stora industriprojekt

Ambra finns etablerade i Skellefteå, Piteå och Luleå men kan åta sig uppdrag över hela norra Sverige. Bland annat har man fått förtroendet av Skanska att utföra ventilationen för Kirunas nya landmärke Scandic hotell. De största affärsområdena är ventilation och industriservice men Ambra har även börjat utveckla kompetens inom andra nischer, som till exempel plast för industriella applikationer.
Stora projekt som Mikael Johansson refererar till är bland annat återkommande industriprojekt på uppdrag av Boliden Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Här har Ambra levererat en rad olika lösningar under flera års tid, till exempel installation av rör för olika aggresiva medier.
– Vi jobbade från början inte alls med plast men det är ett område som växer och där vi får mer och mer jobb. Vi har byggt upp en unik kompetens inom plastlösningar för industrin, och kan numera erbjuda smarta lösningar där traditionella material som plåt och rostfritt inte klarar de aktuella typkraven, förklarar Mikael Johansson.
Ambra fick även förtroendet att installera hela ventilationen i den nya lakningsanläggningen som Boliden byggt i Skelleftehamn. Hela satsningen är en investering på 750 miljoner kronor för att kunna utvinna mer metall från restmaterial och därmed reducera restavfallet avsevärt.

Lyhörda för industrins utveckling

För att kunna samverka och arbeta tillsammans med kunden vill Ambra finnas geografiskt nära. I Skellefteå finns teamen utspridda för att snabbt kunna vara på plats ute hos kund när det behövs.
– Vi har en serviceavdelning mitt i centrala Skellefteå samt en ventilationsavdelning respektive industriavdelning i Skelleftehamn. Vi fyller på med mer kompetens hela tiden för att alltid kunna möta kundens krav. Vi är mycket lyhörda för industrins utveckling och vill vara en möjliggörare för fortsatt tillväxt bland våra kunder, som företrädelsevis är stora industrier som Boliden, Billerud, SCA, Smurfit Kappa och Scania, berättar Mikael Johansson.