Tis 5 jul / År 40 / Nr 3 2022

SSC levererar till Nordens största byggprojekt

Skellefteå Snickericentral, SSC, är en av Nordens största tillverkare av snickerier och består av ett antal företag som till stor del har sitt ursprung i Norrland. SSC levererar dörrar, fönster och specialinredningar till några av Nordens största byggen.

En bild på ett utvändigt skjutparti, typ Infinty, från Falsterbo.

Flera av Sveriges absolut största byggprojekt har fått sina dörrar, fönster, specialinredningar och andra snickerier levererade från något eller några av medlemsföretagen inom SSC. Hotell, sjukhus, köpcentra och stora kontorskomplex – inget projekt tycks för stort för de gemensamma krafterna bakom SSC.
– Vi är stolta över vårt starka varumärke och vår historia. Det finns inte så många företag kvar idag som efter drygt 60 år fortfarande bedriver samma typ av verksamhet, så här är vi unika. Våra medlemmar står för kvalitetsprodukter som efterfrågas på bred front och vi kommer att satsa på att leverera kundorderstyrt under många år till, säger Dan Magnusson, vd på SSC.

Inte dörr som dörr

Trots att flera av företagen inom SSC har en lång historia så är det innovationskraft och ständig förnyelse som gäller. Även här skiljer de sig från mängden. Inget av företagen inom SSC bedriver lagerproduktion – allt är kundorderstyrt och specialanpassat.
– För oss på SSC är en dörr inte bara en dörr som alla andra. En dörr från våra företag håller i decennier, den håller högsta säkerhetsklass och är dessutom specialutvecklad för just varje kunds verksamhet. Inom SSC har vi bland annat utvecklat tysta dörrar och lösningar för att skapa tysta rum, berättar Dan Magnusson.
Begreppet Silence används nu brett inom byggbranschen och omfattar alla typer av tysta dörrar.
– Byggbranschen förändras och vi vill ligga i framkant och vara innovativa, fortsätter Dan Magnusson. Idag talar man mycket om klimatanpassat och återbruk. Våra fabriker tillverkar enbart klimatanpassade produkter och eftersom kvalitet är ett ledord inom vår verksamhet så kan man även räkna med lång livslängd på allt vi levererar. Vi tar hållbarhetsarbetet på största allvar och har gjort det under mer än 60 år.

Nordens största byggprojekt

De flesta fabriker inom SSC är långt automatiserade. Samtidigt är det ett genuint hantverkskunnande som krävs. Det ställer höga krav på personalen, som enligt Dan Magnusson är mycket lojal och som ställer upp i alla lägen.
– Vi sysselsätter allt från maskinoperatörer och montörer till utvecklingsingenjörer. Eftersom allt är kundanpassat behöver vi ständigt fokusera på utveckling. Det innebär att vi värdesätter kompetens inom produktutveckling, projektledning och kvalitetskontroll.
Som anställd på något av SSCs medlemsföretag får man vara en del av något mycket större. Att få vara med och leverera till några av Nordens största byggprojekt är verkligen värt att skriva på sitt cv. Under 2020 levererade flera av fabrikerna tusentals dörrar och fönster till det nya sjukhusbygget i Stavanger i Norge, som exempel.
I skrivande stund råder bråda tider på SSC då man är mitt uppe i tillverkningen av dörrar, fönster och specialsnickerier till Sara Kulturhus i Skellefteå, som blir ett av världens högsta hus helt uppfört i trä. Kulturhuset blir ett nytt landmärke för staden och för Norrland, en symbol som markerar framtidstro och inte minst en tro på hållbarhetsarbetet. Det är saker som SSC gärna skriver under på.