Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Svenska tomater året om tack vare Alfred Pedersen & Son

I Skåne finns goda förutsättningar för att bedriva framgångsrika odlingar, trots Sveriges nordliga breddgrader. Sveriges största tomatodling ligger strax utanför Trelleborgs stadskärna.

Ingen som besöker Trelleborg kan undgå att lägga märke till de stora tomatodlingarna som ligger alldeles i utkanten av staden. Det finns dessutom omfattande utvecklingsplaner där ägarbolaget Alfred Pedersen & Son har för avsikt att satsa på ett större utbud med fler tomatsorter och effektivare odlingsmetoder bland annat. En annan mycket viktig aspekt är hållbarhetsarbetet.
– Vår verksamhet ska bidra till att främja den cirkulära ekonomin och till en lägre klimatpåverkan genom att vi bidrar till att Sverige blir mer självförsörjande på livsmedel. Som landets största tomatodlare har vi ett stort ansvar för en viktig del av livsmedelskedjan, säger Mads Pedersen, som är andra generationens odlare i familjeföretaget.

Svenska tomater året om

Den nuvarande odlingen i Trelleborg är på 160.000 kvadratmeter, det vill säga lika stor som 28 fotbollsplaner. Här odlas det tomater året om. Tack vare en separat del av odlingen som sker i ett nybyggt växthus, bland annat med tillgång till den senaste tekniken vad gäller belysning och värme, kan vi i Sverige njuta av inhemska tomater även under årets kallaste dagar. Odlingarna skyddas dessutom vintertid av energiväv som både håller nere energiförbrukningen och samtidigt skyddar plantorna.
Tomatodlingen i Sverige har vuxit kraftigt sedan starten 2006. Under sommarhalvåret levereras varje dag 40 ton tomater till de svenska stormarknaderna.

Hållbarhetsarbetet är självklart

Det är mycket tack vare hållbarhetsarbetet, omfattande allt från energieffektivisering till ambassadörskap för regionen, som Alfred Pedersen & Son nominerades till tävlingen Årets Bonde i kategorin Årets Grönsaksbonde 2020.
Mads Pedersen tycker att det är ett fint erkännande som även understryker framtidsambitionen för hela bolaget: nämligen att fortsätta verka för en mer hållbar livsmedelsproduktion genom att bedriva grönsaksodling med hjälp av ny teknik.
– Vi har genom vår verksamhet ansvar för alla dimensioner av hållbarhet: ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Det är en självklarhet för oss att vi ska fortsätta verka för en hållbar utveckling, säger Mads Pedersen.
Under 2021 kommer bolaget att fokusera mer på effektivisering av produktionen och även testa odling av nya tomatsorter för att bredda verksamheten framöver.