Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024
  • Piteå 400år

    Ett fyrfaldigt leve för Jubilaren! Det var den 12 maj 1621 som Gustav II Adolf undertecknade dokumentet som gav Piteå stadsprivilegier. Det markerade en mycket viktig milstolpe i Piteås utveckling som vi nu firar ...

Bygg och montage i Piteå satsar nu på markskruven ”Sluta gräv”

Byggföretaget i Piteå, Bygg och montage AB med ägaren Tomas Holmström (Norrlands hockeyprofil), ingår nu i en kedja med namnet Sluta Gräv.

- Det är ett ett svenskt företag som har utvecklat markskruven, ett innovativt koncept för markförankring som utgör ett fullgott alternativ till betongplinten och betongplattan, säger Tomas.

Det kommer nya spännande produkter hela tiden även om markskruven har funnits en tid, säger Tomas vidare.

- Det var en bekant i Helsingborg som tipsade mig om att bli en av flera återförsäljare i namnet Sluta Gräv.

Tomas som var en firad hockeyspelare med bland annat fyra Stanley Cup-titlar, trivs alldeles utmärkt med sitt arbete. Hans firma A. Bygg och montage AB har fått ett stort fäste i Norrland och nu senast är det alltså markskruven som skruvar sig runt i Sverige.

- Vi erbjuder en helhetslösning, skruv monterad i mark, för såväl större byggprojekt som enklare uppdrag , säger Tomas. Det handlar alltså om jätte-markskruvar. Det är helt enkelt för att man inte längre behöver gräva djupa hål för plintar. Tomas och hans manskap kommer med sina maskiner, borrar med en lång borr och skruvar sedan ner "plinten" som blir en bra stomme.
- Vi har markskruvar i flera olika modeller och längder som ger stabila infästningar oavsett markförhållande och projekt.

Specialmontage

Dessutom finns ett stort utbud av applikationer för specialmontage, exempelvis till flaggstänger och solcellsanläggningar. Alla infästningar har mått enligt svensk byggstandard. Tomas ser det här som ett nytt sätt att hela tiden förbättra sina projekt.
- Våra markskruvar är av galvat stål och är specialutvecklade och anpassade för vårt nordiska klimat. Alla skruvar är noggrant testade där specifikationer finns framtagna gällande drag, tryck och horisontell belastning. Sluta Grävs montörer har specialutrustning, utbildning, ID06 och entreprenadförsäkring, samt är auktoriserade i enlighet med Sluta Grävs ISO 9001-certifiering. En viktig del av vårt koncept att inte bara leverera skruven utan även att utföra en professionell montering av den.

Passar i det mesta

Markskruv passar lika bra i privata som offentliga miljöer.
- Vi kan hantera alla typer av projekt, från parkeringsskyltar och bänkar på bostadsrättsföreningens innergård till hela grundentreprenörer för utemiljön i större nyproduktioner. Man kan också göra tillfälliga montage eftersom de enkelt går att demontera och återanvända utan att skada marken, exempelvis vid sportevenemang och festivaler eller till bodar och stängsel, när en byggarbetsplats etableras.

Olika skruvar

- Skruvarna innehåller olika stilar som adapterskruv, rörskruv, stolp-skruv och balkskruv i flera längder för att möta alla behov och markförutsättningar, säger Tomas Holmström. Våra kunder använder markskruvar till bland annat byggbodar, förråd, cykelskjul, återvinningsstationer, bullerplank och trafikskyltar. Markskruven fungerar på samma sätt som en betongplint: den tåler tung belastning och du fäster bärlinor, stolpar eller rör i skruvarnas fästen. Hockeyprofilen Tomas Holmström har alltså sadlat om till ett så kallat till blåställ sedan han blev egen företagare av A. Bygg och Montage AB som ligger Öns industriområde i Piteå.

Fakta: Tomas Holmström

Tomas hockeykarriär började i Piteå HC som blev Boden och Luleå Hockey innan NHL-klubben Detroit hörde av sig. Tomas har tagit OS, VM och SM-guld,  men det största i hans karriär är självklart de fyra fyra Stanley Cup-segrarna han tagit i NHL.