Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024
  • Piteå 400år

    Ett fyrfaldigt leve för Jubilaren! Det var den 12 maj 1621 som Gustav II Adolf undertecknade dokumentet som gav Piteå stadsprivilegier. Det markerade en mycket viktig milstolpe i Piteås utveckling som vi nu firar ...

Race of Champions kommer årligen till Pite Havsbad

På Nordens största turistanläggning, Pite Havsbad, pågår i skrivande stund en hel del förberedelser inför Race of Champions som ska gå av stapeln med start januari/februari 2022 och som kommer att bli ett årligt återkommande arrangemang på Pite Havsbad.

Till Race of Champions kommer 20 av världens bästa förare till Piteå och Pite Havsbad, säger Tobias Lindfors, koncernvd och huvudägare av StudentConsulting och Pite Havsbad Group

Det blir den enda tävlingen i världen som Race of Champions årligen kör på snö och is. Att börja förberedelserna redan nu kan tyckas prematurt, men med tanke på att det är en av världens största motorsportstävlingar som ska planeras så är tiden den rätta.
– Det kommer att bli ett arrangemang utan dess like. Med Race of Champions kommer 20 av världens bästa förare till Piteå, och då närmare bestämt till Pite Havsbad, säger Tobias Lindfors, koncernvd och huvudägare av StudentConsulting och Pite Havsbad Group.

Bana på fruset hav

Det blir första gången Race of Champions kommer till Norden, och första gången tävlingen anordnas i arktiskt klimat. På Pite Havsbad har man tillgång till en publikarena om cirka 65.000 kvadratmeter byggyta, plus arrangemangsområdet med racingbanan som kommer att anläggas på fruset hav.
– De tävlande kommer att köra på en bana på fruset hav. Det blir första gången i Race of Champions historia som man kör på snö och is, det kommer med största säkerhet att bli en upplevelse utöver det vanliga för såväl förare som åskådare, menar Tobias Lindfors.
Att tävlingen ska anordnas just på fruset hav har redan skapat uppmärksamhet världen över och när arrangemanget lanserades i januari i år så uppgick räckvidden till 636 miljoner exponeringar på i samband med pressträffen.
På Pite Havsbad siktar man på publikrekord i klass med succékonserten som hölls med Gyllene Tider för några år sedan. Då var publikrekordet 13.491.
– Vi förbereder oss på en stor folkfest. Race of Champions hade för några år sedan ett publikrekord på omkring 64.000 åskådare på Stade de France. Vi hoppas kunna välkomna ett stort antal motorsportfans till arrangemanget, men är fast beslutna att hålla arrangemanget även om covid-19 mot förmodan fortfarande inte möjliggör stora folksamlingar och vi måste genomföra det utan åskådare, fortsätter Tobias Lindfors.

Unika vintersatsningar med Racing- och SM-by

Pite Havsbad har under lång tid jobbat för stora vintersatsningar som nu kommande vinter blir verklighet med både Race of Champions och SM-veckan under början av 2022. Under SM-veckan kommer 18 vintersporter genomföras med Pite Havsbad som unik SM-by och några av tävlingarna kommer också att hållas på Pite Havsbad, bland annat rallycross, skotercross, armbrytning och e-sport.
– För andra gången förvandlas Pite Havsbad till SM-by och är den enda arena i Sverige som kvalificerat in sig för att vara SM-by. Återigen får vi chansen att uppleva folkfesten och siktar på över 10.000 besökare bara på tävlingarna rally- och skotercross, säger Tobias Lindfors.

Hållbart arrangemang – Pite Havsbad värms upp av spillvärme

– Vi driver Nordens största turistanläggning helt i hållbarhetens tecken. Detta är en anläggning som trots sin storlek värms upp till 95 procent av spillvärme. För oss är det självklart att de arrangemang som anordnas här också ska vara klimatsmarta, säger Tobias Lindfors.

I mars gick Pite Havsbad Group ut med nyheten att Race of Champions satsar på ett hållbart arrangemang och tävlingen på Pite Havsbad kommer att genomföras med bilar som drivs av el eller 100 procent fossilfritt bränsle. Satsningen hänger ihop med att Pite Havsbad ska vara det naturliga valet när det gäller hållbar turism.
– Vi befinner oss mitt i en region som profileras som ledande inom den gröna omställningen och vi är med i denna satsning genom att bygga hållbar turism och arrangemang, konstaterar Tobias Lindfors.