Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024
  • Piteå 400år

    Ett fyrfaldigt leve för Jubilaren! Det var den 12 maj 1621 som Gustav II Adolf undertecknade dokumentet som gav Piteå stadsprivilegier. Det markerade en mycket viktig milstolpe i Piteås utveckling som vi nu firar ...

Litet konsultbolag projektutvecklar Europas största vindprojekt

Europas största landbaserade vindkraftpark byggs i skrivande stund i Markbygden strax utanför Piteå. Nuvarande tillstånd möjliggör en årlig produktion på hela 12 TWh. Som jämförelse kan nämnas att 10 TWh räcker för att försörja cirka 400.000 hushåll med el under ett helt år.

Planeringsarbetet kring Markbygden 1101 har pågått under snart två decennier och under 2021 kommer utvecklingen av alla tre deletapper att vara igång samtidigt. Den första etappen påbörjades för flera år sedan, och är nu i slutfasen. Samtidigt har andra etappen påbörjats under 2018 och under 2021 kommer det inledande markarbetet på etapp tre att starta.

Svevind tar inga genvägar

Tomas Riklund är kommunikationschef och har varit med i Markbygden1101-projektet sedan starten för snart 20 år sedan.
– Det jag tycker är det allra mest spännande med Markbygden är att projektutvecklaren Svevind, som fortfarande är ett litet företag, har lyckats utveckla och realisera ett så pass stort projekt, säger Riklund.
Bland annat så har Svevind är sannolikt det bolag som har lyckats få igenom flest tillstånd inom vindkraft av alla projektörer i hela Europa. En viktig framgångsfaktor är det gedigna arbete som läggs ner i varje tillståndsprocess, Svevind tar inga genvägar, allt arbete görs metodiskt och ordentligt från grunden och man har alltid varit noga med att vara transparanta i processen och kommunicera allt med alla aktörer, både lokala, regionala, nationella och internationella aktörer.
Svevind har redan från början varit noga med att bygga långsiktiga samarbeten, bland annat med byagrupper, samebyar, offentlighet och andra intressenter i närområdet, och det gynnar hela projektet.
– Markbygden1101 är ett projekt som stött på ganska liten patrull, bekräftar Riklund. Området är bästa tänkbara för anläggning av en vindkraftpark i den här storleken, eftersom det i huvudsak är mycket glesbefolkat och till stor del består av avverkad skogsmark med få motstående intressen. Dessutom blåser det bra – faktiskt så bra att energipotentialen i Markbygden motsvarar nästan hela Luleälvs produktion.
Totalytan för Markbygden-projektet är omkring 450 kvadratkilometer, det vill säga mer än dubbelt så stor som hela Stockholms stad.

Milstolpe för Sverige

I skrivande stund har närmare 300 verk redan byggts, och nästan lika många ska byggas under de kommande åren. Investeringen för hela parken ligger på över 70 miljarder kronor. Flera stora internationella företag är med och bygger och investerar, och det är tydligt att Markbygden 1101 projektet utgör en milstolpe i Norrbottens – och Sveriges – historia.
– Markbygden-projektet är ett stort och viktigt bidrag till att Sverige ska kunna uppnå sina miljömål, däribland om att vara helt fossilfritt, inom ett par decennier, säger Tomas Riklund.

Paltakademin uppmärksammas långt utanför Piteå

Svenska Paltakademin har idag flera hundra följare och medlemmar och folk från hela världen fortsätter att höra av sig i hopp om att få vara med. Det ”tuffa” kravet för att få bli en del av Paltakademin är att man är en hygglig (trevlig och snäll) person som gillar god och vällagad mat och som har glimten i ögat.

Om det finns en Bastuakademi med huvudsäte i Tornedalen, varför kan det då inte få finnas en Paltakademi som utgår från paltens huvudstad Piteå? Den frågan ställde sig grundarna Per Granlund och Tomas Riklund för ett antal år sedan då de båda var verksamma inom marknadsföring och kommunikation av Piteå och dess värden och finesser.

– Vi grundade Svenska Paltakademin på skoj, men faktum är att det snabbt blev en succé. Vi bjöds in till olika radioprogram och andra medier som ville att vi skulle besöka dem och berätta om konceptet. Piteå är så starkt förknippat med maträtten palt, det heter till och med pitepalt, och det vi ville göra var helt enkelt att uppmärksamma denna fantastiska maträtt och dela med oss av det bästa från våra hemtrakter, berättar Tomas Riklund.

En aktör ville till och med kommersialisera konceptet genom att utveckla färdig paltsmet i pulverform. Tomas Riklund ingick i juryn som skulle smaka av det bästa paltreceptet, och allt dokumenterades av en reklambyrå i New York. Det gav en PR-kraft som varar än idag, och som gör att Paltakademin är ett välkänt begrepp även utanför Piteå och till och med utanför Sverige.

– Den 12 maj blir pitepalt med all rätta ett viktigt inslag i firandet av stadens 400-årsdag. Vi kommer att bjuda in ett antal nyckelpersoner, både digitalt och på riktigt som får smaka äkta pitepalt, och eventet kommer att sändas live. Det ska bli oerhört spännande, avslutar Tomas Riklund.