Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024
  • Piteå 400år

    Ett fyrfaldigt leve för Jubilaren! Det var den 12 maj 1621 som Gustav II Adolf undertecknade dokumentet som gav Piteå stadsprivilegier. Det markerade en mycket viktig milstolpe i Piteås utveckling som vi nu firar ...

Norrlandskustens främsta smultronställe öppnar snart för säsongen

Beas rökeri och hamncafé räknas bland Norrlandskustens främsta smultronställen och det är lätt att förstå varför – här finns nämligen Sveriges (troligtvis) godaste lax i gott sällskap på den berömda skärgårdstallriken, samt lyxiga räkmackor och andra rätter baserade på havets rika skafferi.

Bea tillsammans med mamma Maureén och pappa Anders.

Beas rökeri och hamncafé i Jävrebyn, Piteå kommun, serverar sedan flera år tillbaka en av Sveriges mest uppskattade skärgårdsrätter där huvudrollen innehas av hållbar och närodlad lax i olika anrättningar. Den mycket omtyckta skärgårdstallriken, som är Beas signum, uppdateras dessutom med något litet tillbehör varje år.

Tydligt drag av lokal utveckling

Hela verksamheten kring Beas rökeri och hamncafé bygger på ägarfamiljens intresse för god mat i kombination med ett gott värdskap och inte minst en stark vilja att bidra till den lokala utvecklingen. Redan för tolv år sedan, då verksamheten grundades, fanns det ett tydligt drag av lokal utveckling.
Året var 2009, Beatrice Lindbäck var 15 år gammal och ville ha ett sommarjobb. Tillsammans med sin pappa Anders, som odlar lax, drog hon i gång en egen liten verksamhet där hon sålde rökt lax några dagar i veckan vid den gamla fyren och småbåtshamnen i Jävrebyn. Det blev en succé och Beatrice sålde ofta slut långt innan dagen gick mot sitt slut.
– Redan andra sommaren kunde jag vidareutveckla konceptet med hjälp från familjen. Det pratades mycket i trakten om den goda rökta fisken som såldes vid fyren, min lilla verksamhet var dessutom det enda caféet i området. Jag gick från att sälja den rökta fisken hel till att sälja mindre bitar tillsammans med enklare tillbehör och ibland lite fika, berättar Beatrice.
Snart tog det snurr och idén om att starta upp ett sommarcafé vid Jävre fyr blev verklighet. Snabbt var man en handfull anställda och caféverksamheten utvecklades med flera rätter, varav den mest omtyckta – skärgårdstallriken som baseras på den närodlade laxen från Anders egna odlingar – sålde i hundratal per dag.
– Varje år har vi fått bygga om och bygga ut för att kunna ta emot alla besökare som idag är upp till 1000 personer per dag.

Garanterat en smakupplevelse i världsklass

Mycket har hänt under de senaste tio åren, men skärgårdstallriken är fortfarande hjälten i sagan. Beas rökeri och hamncafé sysselsätter idag närmare 30 personer under sommarsäsongen då det är öppet. Än så länge håller man inte öppet under vintern, området kring hamnen och fyren är folktomt under vinterhalvåret, men under sommaren däremot är det full rulle.
– Vår skärgårdstallrik utvecklas lite för varje år, då vi gärna lägger till något tillbehör och förfinar konceptet. Vi har dessutom utökat menyn med fler rätter, varav flera baseras på läckerheter från havet som räkor. Vi har även vegetariskt och veganskt på menyn. Laxen odlas fortfarande lokalt, och vi är mycket måna om var övriga råvaror kommer ifrån. Det mesta är lokalt och vår fisk är alltid garanterat färsk, säger Beatrice.
– För oss handlar hållbarhet även om att hantera råvarorna på ett hållbart sätt och underlätta för våra kunder att göra detsamma. Som exempel säljer vi vakuumförpackad fisk med lång hållbarhet, inflikar Anders.
Både Beatrice och Anders ser fram emot att få öppna inför sommarsäsongen. Under Piteås jubileumsår 2021 planerar man för lite extra festligheter vid hamncaféet, men mer vill far och dotter inte avslöja just nu. Garanterat för alla som besöker Beas rökeri och hamncafé är en smakupplevelse i världsklass.