Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Andor Maskin och Fritid fixar i alla väder

Vinter som sommar och höst så har företaget Andor Maskin och Fritid AB i Pajala det mesta inom branschen. Allt från snöskotrar, fyrhjulingar, snöslungor, cyklar, tillbehör och alla sorters skogs & trädgårdsmaskiner. Företaget som startade 2004, har sedan dess vuxit.

Ägaren Joakim Andersson berättar att man tog över ett konkursbo tillsammans med en kompis, och satsade på att bygga upp företaget.

- I dag är jag ensam ägare, betonar Joakim som är nöjd trots de tuffa Corona-åren.

- Det har ju inte bara drabbat vårat företag, det gäller ju alla. I Pajala Kommun bor cirka 7000 personer men för Joakims företag rullar det vidare.

Olika märken

- Vi lagerför i första hand märken som Yamaha, Husqvarna och Polaris, säger Joakim. Dessutom är man ombud för Wangeskog Hyr centers sortiment. Man har en egen  verkstad där man gör service och reparerar de flesta förekommande märken på marknaden.

- Man kan hyra en maskin över en dag eller så länge man behöver. Vi finns alltid till hands för att stötta med råd, om man helt enkelt behöver komplettera med utrustning eller byta till en annan maskin, säger Joakim. Våra skog- och trädgårdsmaskiner är från Husqvarnas kompletta produktsortiment. Allt från avancerade robotgräsklippare/ automower och åkgräsklippare men även Skogs produkter som motorsågar & röjsågar.

Urval av cyklar

Andor Maskin har också ett stort urval av cyklar både för vuxna och barn.

- Vi säljer vanliga och även el-cyklar av märket Crescent, Monark, Giant & Marvil säger Joakim som tillägger att man inte är främmande för att reparera cyklar med andra märken. Allt för kunden skall bli nöjd. Vi har alla sorters cyklar, Det man säljer mest av är dam och barncyklar. Företaget har idag fyra anställda. Med verkstad och butik har man en lokal som omfattar 800 kvadratmeter.

- Själva butiken är 500 kvadratmeter, säger Joakim som berättar att man nu har ändrat om lite i butiken med tanke på att utbudet växer.

Pandemin-åren

När Corona slog till blev det tuffa tider för alla företag och det har ju satt sina spår.

- Första året var det inte så farligt men andra året började det märkas och det var en tuff period, säger Joakim Andersson. Men det gäller ju i stort sett alla företag som har det svårt. Nu hoppas man på att det snart skall vara över så det blir som vanligt igen. Det känns ju ändå bra att vi har produkter för olika typer av väder, vinter som sommar, säger Joakim.

Drev hotel tidigare

Joakim Andersson har alltid varit en företagens man och innan han hoppade på och köpte konkursboet så var han med i ett hotellprojekt.

- Det var vi inom familjen som drev ett hotell från från 1988 fram till 2004. Att det sedan inte blev någon fortsättning var för att hyresavtalet gick ut 2004, berättar Joakim. Familjen har har också drivit Camping, bensinstation och bussbolag.

Framtiden

Om framtiden är Joakim Andersson optimistisk.

- Det är alltid lika spännande att följa utvecklingen och maskinerna blir bara bättre och bättre. Minns när de första robotgräsklipparna kom. Det var ett stort steg i den nya utvecklingen. Även övriga trädgårdsmaskiner har ju fått en enorm utveckling liksom cyklar, skotrar med mera. Andor Maskins kundkrets är inte bara för boende i Pajala. Man har också sina kunder i hela länet .

Att han köpte konkursboet 2004 har han inte ångrat en sekund.