Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Hotellen i Pajala har en lysande framtid

-  Vi har närheten till natur - fiske och skidanläggningar - Stor gruvindustri med Kaunis Iron som fortsätter att expandera med flera nya dagbrott, Vindkraftnäringen med flera nya planerade vindkraftsparker, alla dessa är otroligt viktiga gäster hos oss. Hotel Lapland och Hotell Smedjan ligger centralt i Pajala, och här har man tillgång till wifi och två bastuanläggningar. - Vi har nära till sex olika skidanläggningar, närheten till den fina naturen och fisket, säger en av familjens ägare i Mikael Micke Nilsson som också tog sig till final i tävling att blanda bästa drinken i Sverige gällande Gin och Tonic. Micke driver tillsammans med systern Johanna och föräldrarna Kent och Eva Nilsson, Hotel Lapland och Hotel Smedjan i Pajala.

Hotel Lapland ligger vackert inbäddat i Pajala.

Ljus framtid

Familjen som ser en ljus framtid inom hotellbranschen.

- Vi har haft bra med gäster både från Sverige och utomlands. Finska gränsen ligger bara 20 km bort, säger Johanna. Närmaste internationella flygplats ligger 13 km bort.

- Icke att förglömma inom vårt område är att man kan man ta härliga cykelturer och närheten till fisket och de härliga skidbackarna inom en sex mild radie. Många kommer vintertid för att uppleva våra elljusspår på längdskidor, för att känna av atmosfären där Charlotte Kalla tidigare tränat mycket. Eller sommartid för att gå i författaren Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittulas” fotspår och kolla alla platser där filmen med samma namn spelades in. Kuriosa är att hela ägarfamiljen var med som skådespelare och statister i Mikael Niemis film. 

Även Hotell Smedjan

Innan familjen Nilsson tog över Hotel Lapland har man också Hotell Smedjan.

- Det var där vi började säger syskonen Nilsson.

Smedjan startade 1985. Här kombineras ett genuint fullt serviceboende med konferensmöjligheter för upp till 250 personer. Det kanske mest framträdande är att gästerna enligt tornedalsk sed kan koppla av i bastun*, en ritual som med fördel kan rundas av med en vällagad middag och dryck i hotellens restaurang.

Här finns även en restaurang, en terrass och en bar. Vissa rum har balkong med utsikt över staden.

Hotellen har tillsammans 50 rum. Smedjan drevs tidigare av äldre brodern Daniel Nilsson som nu arbetar med annat.

- Men det är kvar i familjens ägo betonar Mikael Micke Nilsson.

Säsongsbetonade rätter

Hotel laplands restaurang har menyer som helt handlar om höst, vinter vår och sommar.

- Det är uppskattade säsongsbetonade rätter berättar Johanna Nilsson. Även drinkarna i baren blir säsongsbetonade, tex. med bär på sommaren och is från älven på vintern. Från skog till bord kan man säga.

Pandemin

Corona-pandemin har satt sina spår även i Pajala.

- Det har nog drabbat nästan alla företag men hårdast hotell och restaurang-branchen, säger Johanna. Även om det har varit tufft för oss har det ändå gått ganska bra tack vare efterfrågan på total logi från gruvindustrin Kaunis Iron och vindkraftnärings som är i stargroparna, de har inte behövt stanna upp för pandemin. Det är viktiga verksamheter för tornedalen och ger ringar på vattnet, det är tack vare dem som vi kanske klarat oss lättare genom pandemin än andra i samma bransch.

- Vi har gäster från hela världen på hotellet men även besökare från vår kommun och närliggande kommuner, som kommer hit och spisar i restaurangen och tar del av utbudet vi har här, säger Micke. Vill man åka skidor, fiska eller bara gå i naturen så ligger vi bra till. Sedan är det många av våra boende som tar sig de två milen till Finland och minst lika många som kommer till oss från just Finland för att uppleva vår byggd och allt som nu händer här.

Till final i Gin & Tonic

På Hotel Lapland arbetar bland annat en av finalisterna i tävlingen Gin & Tonic som avgörs varje år. Det är ägaren själv Micke Nilsson som också är bartender.

- Det var riktigt kul att jag kom till finalen i Stockholm som en av sex, säger Micke som fixade ihop en drink som gjorde att Micke tog sig till final.

- Det var både spännande och nervöst. Även om jag inte vann så var det en stor upplevelse och ett fantastiskt tillfälle att marknadsföra Pajala och Tornedalen, berättar Micke.

Mängder av sökande

Det var en stark bedrift att kunna ta sig till finalen då det var m̈ängder av sökande som hade satsat stort för att få en finalplats i Schweppes tävling Sveriges bästa Gin & Tonic 2018, som avgjordes i Stockholm. Mickes drink var något alldeles extra. ”Pajala State of Mind” är en Gin & Tonic med ett fluffigt moln av skum på toppen, hallonpapper och shiitakepulver. Tävlingen var uppdelad i två kategorier: professionella bartenders och hemmamixare. Under finalen sattes de tävlanden på färdigheter på prov när juryn bland annat bedömde teknik, smak, kreativitet. Efteråt fick samtliga bartenders servera sina final-drinkar i baren. Final-diplomet hänger vid baren på Hotel Lapland där man också har den välkända drinken på sin meny.