Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Den riktiga jultomten finns i Pajala

Från den första advent har herr jultomten öppet för gäster som personligen vill överlämna in sin önskelista på plats i Juhonpieti i Pajala. Entreprenören Alf Andersson ser till att jultomten är på plats varje säsong och att gäster från Storbritannien får komma och uppleva en äkta arktisk vinterdag tillsammans med en av världens mest kända figurer.

Här träffar du jultomten varje år

Det finns nog ingenting som slår ett möte med den riktiga jultomten. Det har man förstått i Pajala likväl som i Storbritannien.

Byggde Tomtemagasin i stället för garage

Sedan 2013 finns jultomten på plats i Santa’s Winter Village från första advent och fram till julafton. Än så länge är det nästan bara gäster från Storbritannien som besöker jultomten, men Alf Andersson har för avsikt att utveckla konceptet mot fler målgrupper.

– Det som från början skulle bli ett garage blev ett tomtemagasin i stället. Jag tog idén vidare tillsammans med kontakter från Pajala flygplats och representanter från Newmarket Holiday i England. Så paketerades den första resan från England till jultomten här i Pajala för nu åtta år sedan, och vi har tagit emot flera hundratals gäster årligen efter det, med undantag för 2020, berättar Alf, som tidigare drev ett bussbolag med resor till finska Rovaniemi.

Möte med självaste jultomten

Under närmare 40 år anordnade Alf Andersson bussturer till olika resmål, och däribland till jultomten i Rovaniemi. Med all sin erfarenhet och kunskap om vad turister verkligen värdesätter och vill ha har han skräddarsytt ett unikt program i Santa’s Winter Village, där bland annat Tomtemagasinet finns.

– Gästerna får uppleva det som är typiskt för Pajala och den arktiska vintern, såsom hundspann, skoterkörning och möte med renar. Och naturligtvis höjdpunkten som är mötet med självaste jultomten. Alla som kommer hit värdesätter upplevelsen – stora som små. Jag har nog aldrig sett så många glada vuxna, de blir som barn på nytt och tar med sig den upplevelsen hem. Förhoppningsvis får de även se norrsken under sin dagslånga vistelse här, säger Alf Andersson.

Koncept som kan vidareutvecklas

Alf har alltid varit en eldsjäl som brinner för utveckling. Det som från början var tänkt som en liten testverksamhet har vuxit till en stor turistmagnet. Mellan 13 – 14 fulla flyg anlöper Pajala flygplats med siktet inställt enbart på Santa’s Winter Village under en säsong. På sikt kan det sannolikt utvecklas och bli ännu mer – flygplatsen har kapaciteten och Alf Andersson har drivet.