Mån 8 aug / År 40 / Nr 3 2022

Upplev magin där snön är som vitast

Naturfenomenet Jockfallet är en upplevelse utöver det vanliga. Hit kommer besökare från hela Sverige och stora delar av världen för att få uppleva allt från traditionellt laxfiske och lägereldar till norrsken och riktigt vit snö.

Jockfallet kan utan överdrift tillskrivas titeln Lapplands häftigaste upplevelse. Kanske till och med Sveriges och Nordens häftigaste upplevelse, om man ser till dess värden som storslagen och orörd natur, friluftsliv och sportfiske. Det forsande vattenfallet på nio meter är unikt i sitt slag och ger området sin prägel samtidigt som det öppnar möjligheter för ett rikt friluftsliv.

Levande destination året om

Destinationen Jockfallet, som ligger i Överkalix kommun och i direkt anslutning till Kalixälven, har utan tvekan en stor potential att leva året om och det vill man vidareutveckla inom familjeföretaget Jockfall Turist & Konferens.

Familjen Landin, som under lång tid har drivit upplevelseföretaget Jockfall Turist & Konferens, har en speciell relation till älven och den norrländska vildmarken. Ann-Sofie och Hans Landin lägger tillsammans med sonen Robin i princip all sin vakna tid på att utveckla destinationen, som också är som deras hem.

– Säsongen förlängs för varje år, och som vinterdestination har Jockfallet minst lika mycket att erbjuda som under sommaren med det världsunika laxfisket. Under vintern samarbetar vi med andra entreprenörer i regionen och tillsammans erbjuder vi en helhet som lockar besökare till oss under hela året. Det kan vara allt från cykel- och vandringsturer till en hundspannstur i skinande vit snö, berättar Ann-Sofie Landin.

Redan som liten sattes Ronny vid älven med fiskespö, och idag är han en av världens främsta kastare med flugspö. Bröderna arbetar båda som guider i den norrländska vildmarken året om. Robin är den av sönerna som arbetar heltid i företaget.

– En av våra främsta attraktioner är självfallet sportfisket under sommaren, med laxfiske i Kalixälven som lockar fiskare från hela världen. Fisken i älven är stor, laxar som landas är ofta runt 10 kg. De allra flesta som får lax utövar C & R, alltså catch and release, för att bevara fisket i våra älvar, förklarar Ann-Sofie.

Nedanför fallet finns en fiskesträcka på 2,8 kilometer, där fiskerätten ägs av många bybor. Här finns Ansvar - Polcirkelns fiskevårdsområde där man kan fiska både från land och från båt. Man fiskar efter principen ett steg ett kast med flugfiske på ena sidan och spinnfiske på andra. I närheten av Jockfall finns även sjön Vallsjärv där många fiskare försöker sig på att fånga storgäddan.

Investerar för vintersäsongen

Familjeföretaget har genomfört flera större investeringar under de senaste åren. Idag erbjuds stugor i olika storlekar både vinter- och sommartid, och det finns sedan en tid tillbaka en campingplats i anslutning till anläggningen. Det finns även bastu och jacuzzi. Med tanke på platsens möjligheter även en välutrustad butik med allt som kan tänkas behövas för fisket.

– Vi tror på läget och den här unika platsen, och därför har vi också vågat satsa. Det vi erbjuder är unikt, och vi har öppet året runt för mindre konferenser, julbord, snöskovandring, hundspann, skoterturer, norrsken, isfiske på vintern – här finns verkligen något för alla. Vi befinner oss samtidigt i ständig utveckling för att bredda verksamheten och vi märker att allt fler väljer att besöka oss om och om igen. Mer än hälften av våra gäster är inte involverade i fisket, vilket också understryker alla andra värden som vi har att erbjuda här i form av naturupplevelser, lugn och ro och inte minst god mat, understryker Ann-Sofie. 

I den lokala restaurangen tar man fasta på värdet av närproducerat. Givet är att det är mycket fiskrätter på menyn, restaurangen kan till och med tillreda fisk som gästerna fångat. En omtyckt specialrätt som utvecklats på plats är den så kallade ”Jockfallaren”, som består av hembakat mjukt bröd, pressat potatis, rå lök och gravad stekt lax med skirat smör. Rätten symboliserar Jockfallet och den fantastiska platsen som familjen Landin paketerar som en upplevelse för alla.

I anslutning till restaurangen har man under året byggt en inglasad veranda som möjliggör middag under stjärnorna och norrskenet. Det är ytterligare en satsning som gör att fler kan få uppleva magin där snön är som vitast.

Barncancerfonden