Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ensam är inte stark – värdet av lokala samarbeten bör aldrig underskattas

Prefabmästarna bidrar starkt till utvecklingen av det industriella byggandet i norra Sverige. Inom företaget finns lång erfarenhet och mycket kunskap kring produktion av prefabricerade betongelement, som i sin tur utgör grunden för flera av Norrlands största byggprojekt. Men, inget projekt är möjligt att genomföra utan riktigt bra samarbetspartners.

– Här i Piteå kan vi verkligen dra fördel av att få växa och utvecklas tillsammans med bra samarbetspartners. Vi verkar i en kreativ miljö, omgiven av företag som delar våra värderingar och visioner, och som precis som vi på Prefabmästarna har lokal utveckling som mål, säger Fredrik Kristiansson, vd på Prefabmästarna.

Ensam är inte stark

Utan bra och pålitliga samarbetspartners kan inget företag växa långsiktigt. Ensam är inte stark när det gäller hållbart och lokalt företagande. Fredrik Kristiansson räknar upp flera viktiga samarbetspartners som dagligen bidrar med kunskap, produkter och tjänster som gör Prefabmästarnas leverans mot kund möjlig.

– Vår verksamhet bygger på att vi kan lösa problem för våra kunder, men vi skulle inte kunna lösa något om vi inte hade våra samarbetspartners som stöttar oss med allt från kompetensförsörjning och IT-tjänster till transport- och installationstjänster. Vi lever i symbios med de företag som finns i vår omgivning, och tillsammans blir vi ännu starkare, säger Fredrik Kristiansson med eftertryck.

Den som inte kan samarbeta åker snart ut ur matchen. Företag som BDX, Konsultia, Adecco, Öbergs Mekaniska, Lillpite rör, Tell, Install, Ambra, Caverion, Pimab, LG- Åkerlund, Pireva och Pite Energi är med och förverkligar Prefabmästarnas kunders byggdrömmar.

– Alla våra samarbetspartners är viktiga för att vi ska kunna växa så som vi vill. Vi tillverkar och levererar våra legobitar av betong, men våra samarbetspartners levererar det vi behöver för att kunna möta våra kunders krav i upp- såväl som nedgång, tillägger Kristiansson.

Regionens nyckelroll

Prefabmästarna är ett ytterst innovativt företag som vågar testa nya idéer, ingå nya samarbeten och tänka lite annorlunda för att uppnå kreativa lösningar. Därför medverkar man tillsammans med många andra framsynta företag i Innovation Pite, som är en samverkansplattform för att öka innovationstakten i Piteå.

– För att vi ska kunna fortsätta utvecklas måste vi skruva på vårt erbjudande hela tiden. Vi är bra på det idag, men vill bli ännu bättre. Samarbeten som Innovation Pite hjälper oss med det, liksom de samarbeten vi har med LTU till exempel. I ett samarbete undersöker vi möjligheterna med återvunnen betong, och i ett annat våra möjligheter att minska vårt klimatavtryck, berättar Fredrik Kristiansson.

– Det finns alltid något som kan förbättras och därför är vi lyhörda, fortsätter han. Samtidigt händer det väldigt mycket i vår region som vi gärna vill vara delaktiga i.

Den starka utveckling som sker i Norrland just nu kommer att gynna alla företag i regionen på sikt. De investeringar som ska planeras inom en tioårsperiod uppgår till mellan 800 – 900 miljarder kronor.

– Regionen är framtidssäker och spelar en nyckelroll i hela Sveriges utveckling som framstående industrination, däribland inom det industriella byggandet, men även inom många andra näringar, avslutar Kristiansson med.