Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Från noll till miljardföretag på 20 år

Att bygga en framgångsrik verksamhet handlar om att vara långsiktig, skapa bestående värden och att ha en tydlig mission där man tillsammans med duktiga medarbetare också gör skillnad varje dag. Något som bemannings- och rekryteringsföretaget StudentConsulting kännetecknas av. StudentConsultings mission är att varje dag få ut fler människor i jobb till branschens nöjdaste kunder.

Tobias Lindfors VD Studentconsulting

StudentConsulting är ett Skandinaviens ledande bemannings- och rekryteringsföretagsom för sjätte året i rad har branschens nöjdaste kunder och som har tillsatt 13 896 jobb under senaste året på 206 uppdragsorter i Sverige, Norge och Danmark.

I StudentConsulting-koncernen ingår StudentConsulting men även Pite Havsbad Group som är norra Sveriges största turist- och konferensföretag med anläggningarna Pite Havsbad, Cape East, Hotell Nordkalotten, Laponia Hotell, Hotell Skogen och Hemavans Högfjällshotell.

Passion för jobbskapande

Tobias Lindfors, koncern-vd och huvudägare för StudentConsulting och Pite Havsbad Group, gav sig in i hotellbranschen efter framgångarna med StudentConsulting, som han byggt från tomma händer med start i slutet på 90-talet.

Bemanningsföretaget har byggts upp från grunden med ett från början mycket blygsamt kapital och idag omsätter koncernen över en miljard svenska kronor. Prognosen för 2021 är över 1,3 miljarder och StudentConsulting-koncernen är Norrbottens tredje största arbetsgivare med huvudkontoret i Luleå.

Med både snabb och lönsam tillväxt har bolaget belönats med flertalet utmärkelser under åren. Bland annat har Tobias blivit utsedd till Årets Företagare i Sverige, årets Entreprenör och grundare i Sverige, Kungliga näringslivsmedaljen för framstående entreprenörskap och även tagit emot Dagens Industris Gasell-utmärkelse hela fyra gånger och är därmed det bolag som vunnit Gasellpriset flest gånger i Sverige.

Under det omtumlande året 2020 då pandemin lamslog en rad branscher lyckades StudentConsulting fortsätta och skrivande stund har StudentConsulting en tillväxt januari till augusti 2021 på hela 31,2 procent. Tobias Lindfors räknar upp flera faktorer bakom den bedriften:

– För det första är vi ledande i Skandinavien på timbemanning, dvs bemanning just in time, och behovet av flexibel arbetskraft ökade under pandemin. Vi har en bra mix av tjänstemän och arbetare och kraftigt ökad efterfrågan av personal inom lager/logistik, e-handel, transport, dagligvaruhandeln, kundtjänst, ekonomi, IT och lärarvikarier, säger han och fortsätter:

–  Med en tillväxt på 31,2 procent hittills i år och branschens nöjdaste kunder för sjätte året i rad, visar vi att StudentConsulting är en partner att luta sig mot och att vi levererar fullt ut när kunderna behöver oss som mest. Vi har fokuserat på att lyssna av vilket behov våra kunder har, och vi såg snabbt att behovet av vår timbemanning var större än någonsin. Vi har maximerat våra konsultpooler där vi alltid jobbar för att säkerställa rätt person på rätt plats i rätt tid rätt kostnad.  Detta lyckas vi med tack vare våra satsningar på egna digitala lösningar. Vi har under 20 års tid utvecklat ett ledande bemanning-, rekrytering- och vikariesystem tillsammans med våra kunder vilket möjliggjort att vi har kunnat satsa på konceptet med digital matchning. Exempelvis har vi under åren varit först ut med flera för branschen viktiga beståndsdelar, bland annat Video-CV.

Med hjälp av digital matchning får jobbsökande möjligheten att lyfta fram sina personliga egenskaper genom tester och Video-CV, som komplement till sitt traditionella CV.

– Vår digitala jobbmatchning har varit ovärderlig under pandemin, den har helt enkelt varit corona-anpassad redan från start. Genom att titta på video-CV har våra kunder kunnat minska sina fysiska möten. På samma sätt som alla har vant sig vid videomöten i år, har den digitala rekryteringsprocessen fått ett genombrott och jag tror den är här för att stanna, säger Tobias Lindfors.

Även för de jobbsökande är den digitala modellen en fördel eftersom den gör det möjligt att söka betydligt fler jobb i en större geografisk radie.

– Min passion har alltid varit att skapa arbetstillfällen och driva utvecklingen i norra Sverige med unika besöksanledningar, fortsätter Tobias. Med StudentConsulting har jag fått den möjligheten, och dessutom lyckats visa att det faktiskt går att starta från noll och nå målet på över en miljard på 20 år.

Vill utveckla turistbranschen

StudentConsulting har revolutionerat bemanningsbranschen. På samma sätt vill Tobias Lindfors och kollegan Kristofer Lundström utveckla turist- och upplevelsebranschen. På sex år har de tillsammans tagit Pite Havsbad Group till Norra Sveriges största turist- och konferensföretag och fortsätter att satsa.


– Vi ser en tydlig utveckling i norra Sverige och Sverigekartan ritas om när investeringar på över 1000 miljarder nu görs i regionen, något som kommer skapa väldigt många nya arbetstillfällen. Det i kombination med stora satsningar på nöjen och upplevelser bidrar till att ännu fler lockas att flytta till norra Sverige.

Det märkts verkligen att Tobias Lindfors brinner för jobbskapande och att för utveckla norra Sverige – att locka fler stora och unika evenemang och därmed även fler besökare till regionen, vilket görs bland annat genom evenemang som Race Of Champions, som anordnas på Pite Havsbad i början på 2022.

En annan stor dragkamp som Pite Havsbad Group vann var inspelningen av Expedition Robinson som spelats in i Haparanda och hade sin bas på Pite Havsbad Groups Spa Resort Cape East med ö-råd på Svergies östligaste udde, tävlingar, snickeri och andra aktiviteter anordnades på Cape East restaurang och hotell.

Från och med i sommar har det gått att få uppleva Robinsonmiljön i en lyxig förpackning på Cape East som också har ett av Sveriges bästa spa.

– Vi ser fram emot Race Of Champions den 5-6 februari 2022. Det kommer att bli ett årligt återkommande världsunikt arrangemang på Pite Havsbad i det att tävlingen anordnas på fruset hav. Vi hoppas naturligtvis på fler stora och återkommande arrangemang och jobbar hela tiden för att få hit nya event, avslutar Tobias med.