Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Race Of Champions till Pite Havsbad

På Nordens största turistanläggning, Pite Havsbad, pågår i skrivande stund en hel del förberedelser inför Race Of Champions som går av stapeln den 5-6 februari 2022. Extra spännande är att det kommer att bli ett årligt återkommande arrangemang, då Pite Havsbad har skrivit ett femårigt avtal med ytterligare förlängningsmöjligheter med Race Of Champions.   

– Det kommer att bli ett världsunikt arrangemang utan dess like. Med Race Of Champions kommer 20 av världens bästa förare till Piteå, och då närmare bestämt till Pite Havsbad, säger Tobias Lindfors, koncern-vd och huvudägare av StudentConsulting och Pite Havsbad Group.

Följande världsstjärnor är redan klara för 2022 år Race Of Champions: Sebastien Loeb, Travis Pastrana, Tom Kristiensen, Johan Kristoffersson, Petter Solberg, Oliver Solberg och Mattias Ekström och Formel 1 föraren Valtteri Bottas. Fler presenteras löpande under hösten.

Unik tävling och folkfest

Det blir den enda tävlingen i världen där Race Of Champions körs på snö, is och fruset hav, och den första i sitt slag i Norden. På Pite Havsbad har man tillgång till en väldigt stor arena för publik med flertalet restauranger. Det kommer erbjudas mat och dryck i hotelldelen med restaurang och Skybar, i aktivitetscentret Skeppet samt i området utomhus runt racingbanan.

Det blir första gången i Race Of Champions historia som man kör på snö, is och fruset hav, det kommer med största säkerhet att bli en upplevelse utöver det vanliga för såväl förare som åskådare, menar Tobias Lindfors.

Att tävlingen flyttar från stora arenor som Bird’s Nest Olympic Stadium i Peking, Wembley Stadium och Stade de France i Paris till att för första gången köras på snö och is på fruset hav är en av faktorerna som skapat stor uppmärksamhet världen över. När nyheten om arrangemanget först lanserades i januari i år så uppgick räckvidden till 636 miljoner exponeringar i samband med pressträffen.

Förbereder för publikrekord – igen

Pite Havsbad slog publikrekord för nöjesarrangemang i Norrbotten 2019 när Gyllene Tider spelade på Pite Havsbad. Då skrevs det nya publikrekordet upp till 13 491 besökare.

– Vi förbereder oss på en stor folkfest den 5-6 februari där programmet är att den 5 februari är ROC nation cup där bästa nation koras och även kändisrace som bland andra Ingemar Stenmark och Anja Pärsson genomför på lördagen. Det kommer till ännu fler kändisar som presenteras under hösten.


Den 6 februari är finalen av Race Of Champions och då koras mästarnas mästare. Race Of Champions hade för några år sedan ett publikrekord på omkring 64.000 åskådare på Stade de France. Vi hoppas kunna välkomna ett stort antal motorsportfans men även alla besökare som vill ta del av en unik folkfest och ett av världens häftigaste motorarrangemang, fortsätter Tobias Lindfors.


Pite Havsbad har under en lång tid jobbat för stora vintersatsningar som nu i vinter blir verklighet med både Race Of Champions och SM-veckan under början av 2022.

Under SM-veckan kommer 18 vintersporter genomföras med Pite Havsbad som unik SM-by och sju av dessa tävlingar kommer att hållas på Pite Havsbad, bland annat Stadioncross, armbrytning, styrkelyft och Virtuell bilsport.

För andra gången förvandlas Pite Havsbad till SM-by. Det är endast Pite Havsbad som varit SM-by i Sverige tack vare sin stora kapacitet och möjligheter till genomförande av många SM-tävlingar.

Bygger hållbara arrangemang

Pite Havsbad Group driver Nordens största turistanläggning i hållbarhetens tecken och som trots sin storlek på 65 000 kvm byggyta som värms upp till 95 procent av spillvärme.

I mars 2021 gick Pite Havsbad Group ut med nyheten att Race Of Champions satsar på ett hållbart arrangemang och tävlingen på Pite Havsbad kommer att genomföras med bilar som drivs av el eller 100 procent fossilfritt bränsle. Satsningen hänger ihop med att Pite Havsbad ska vara det naturliga valet när det gäller hållbar turism.

– Vi befinner oss mitt i en region som profileras som ledande inom den gröna omställningen. För oss är det självklart att de arrangemang som anordnas här också ska vara klimatsmarta, konstaterar Tobias Lindfors.