Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

I Luleå finns Sveriges bästa basketlag

"Visionen är att hela tiden bli bättre och bättre"

Luleås guldlag från den gångna säsongen då man besegrade Alvik i SM-finalen.

Luleå Basket är idag en av Sveriges absolut starkaste elitföreningar. Senaste SM-guldet på damsidan kom i våras efter att man vänt 0-2 underläge till 3-2 i matcher i SM-finalen mot Alvik.

- Det var fantastiskt roligt och glädjande, säger klubbdirektören Christer Sehlin. Det har ju också varit ett utmanande år med tanke på vad som hänt med pandemin som gjort att vi inte fick ha publik och det blev inställda matcher. De lag som har mycket publik på sina matcher har ju blivit värst drabbade. Luleås prestation att åter vinna ett SM-guld var ännu starkare med tanke på att man nästan hade enbart svenska spelare.

- Vi har ju också en hel del lokala spelare vilket känns extra roligt, säger Christer. De senaste säsongerna har vi haft tre till fem utländska spelare i truppen. Men i år hade vi bara en. Men på det hela taget är det lika roligt varje gång när man blir Svenska mästare.

Tufft år ekonomiskt?

Med tanke på pandemin så har ju idrottsklubbarna drabbats riktigt hårt. Hur är det ställt med Luleå Basket med tanke på att man bland annat inte haft någon publik?

- Man hoppas ju alltid på ett plusresultat, säger Christer. Men med tanke på den senaste årets händelse gjorde vi ganska hårda neddragningar i klubben. Man visste ju inte alls hur det skulle påverka oss som klubb. Vi drog bland annat ner 25 procent på bemanningen på kontoret, drog ner 30 procent i spelarbudgeten, säger Christer. Dessutom tackade vi nej till att spela Europa-spel, detta med tanke på att det är en kostnad och ingen intäkt. Så det här var ju besparingar på närmare 2 miljoner som vi gjorde för att kunna överleva. Inte bara det utan i viss mån stödåtgärder där vi varit korttids-permitterade. På plussidan har vi haft ett ekonomiskt stöd från RF (Riksidrottsförbundet). Tilläggas skall att Luleå dambasket är en av de elitföreningar som har ett publiksnitt mellan 1500 till 1700 vilket också har gjort att klubben drabbats hårt och där blev det stort ekonomiskt fall. Luleå är också den elitförening på damsidan som har högst publiksnitt i hela Sverige.

- Med facit i hand, utan de neddragningar och sparande som vi gjorde, hade vi inte klarat av det här, säger Christer.  

Konkurrensen med andra lag i Luleå?

- Vi har ju en del elitklubbar i Luleå i andra sporter där vi försöker planera så att matcherna inte kolliderar, säger Christer. Men det är inte alltid vi får till det. Speciellt ett sådant här år då det varit uppskjutna matcher, då har det ibland krockat med våra matcher. Men målet är givetvis att vi inte skall krocka med elitlagen varken på dam eller herrsidan. Här i Norrbotten har vi flertalet elitlag så som herrlaget i basket BC Luleå, fotboll (Piteå IF), Luleå hockey, Boden handboll och så är det ju en stor skidregion. Men vi försöker göra det här tillsammans på bästa möjliga sätt. Sedan har vi ett bra samarbete med Luleås herrlag i basket då vi har en restaurangverksamhet tillsammans, betonar Christer Sehlin.

Framgången bakom Luleå basket?

- Vi har en bra vinnarkultur, säger Christer som berättar att Luleå vunnit sju av de åtta senaste SM-finalerna. Det är tack vare att så många jobbat otroligt hårt för klubben. Allt från funktionärer, fans, alla på kontoret, styrelser och alla spelare och ledare som gjort det här tillsammans, därav alla fina resultat. Den där hungern efter första SM-guldet var ett lok som inte gick att stoppa.

Hur stort är upptagningsområdet?

- Det är Luleå med omnejd. Jag skulle vilja säga att vi är regionens lag eftersom det bara finns ett elitlag inom dambasket som gör att alla samlas här. Det kan vara busslaster från exempelvis från Pajala eller Boden som kommer och tittar när vi spelar. Dessutom har klubben en NIU-verksamhet (nationellt godkänd idrottsutbildning) där gymnasieelever kan kombinera studier med elitidrott. Luleå har två lag U-17 och U-19.

- Sedan har vi en breddverksamhet som finns ute i de olika stadsdelarna. En kallad paraply-verksamhet som heter Luleå basketcentrum, berättar Christer vidare. Det är cirka 2000 ungdomar som är igång med sporten. Vi har ju alltid trott att bredden skapar toppen.

Senaste guldlaget

Om man tittar på det senaste laget som tog SM-guld. Är det flera spelare som är från Luleå?

- Jag absolut. Det är fem spelare som gått RIG-basketgymnasiet och är från Luleå och fyra utifrån som också gått RIG-basketgymnasiet här som var med i årets lag, säger Christer. Utöver det är det ytterligare tre lokala produkter. De är ju en stor del att vi har kunnat bygga det här tillsammans. Sedan är det nästan halva laget som har landslagsmeriter. När ett lag blir Svenska mästare är man ett så kallat skyltfönster då andra klubbar tittar på våra spelare. Så är det ju alltid när något lag sticker ut lite extra. Men målet är ju att ha dom kvar, men självklart lockas man att bli proffs ute i Europa. Och vi har haft spelare som även provat på detta och kommit tillbaka.

Om vi blickar framåt - vad är målet?

- Vi har ju en vision att vi vill förändra dam-elitidrott i grunden. Det innefattar även andra sporter. Men inom basket är visionen att spela i Europa och samtidigt rekrytera spelare lokalt och på så sätt bli en företrädare av Norrbotten i Europa. Vi vill ge tjejerna en möjlighet att pröva lyckan som individ och dessutom kunna leva på något som de brinner för och älskar.

Startade 1979

Luleå Basket bildades 1979, med namnet Luleå Basketbollklubb när man separerade dam och herrlaget.

- Vi startade resan på allvar under 2014 med visionen att bli ”Sveriges ledande damelit-klubb i Europa”,säger Christer.

Luleå 400 år

Kommer Luleå basket att vara med på jubileet 400 år?

- Vi skulle ha haft en hyllningsmatch som aldrig blev av, när vi fyllde 40, men hoppas att vi kan få chansen att kunna spela den här matchen i samband med Luleå 400 år, säger Christer som själv varit aktiv i en hel del idrotter som handboll, hockey, fotboll och friidrott.

I sitt tidigare yrkesliv har han arbetat i det privata näringslivet och byggt upp olika bolag. Men starten på basket-historien började med att han gick på stadens basketgymnasium, så det blev en flytt från födelsestaden Sollefteå.

- Det har jag inte ångrat en sekund, säger Luleås klubbdirektör Christer Sehlin.