Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

På Lapland Guesthouse är det enbart unika upplevelser som gäller

En mörk natt med klar himmel är vad som krävs för att få se det magiska norrskenet – och att man befinner sig på rätt plats under rätt tidpunkt förstås. Rätt plats i det här avseendet är Kangos i Pajala, cirka tio mil norr om polcirkeln, och rätt tid är någon gång från slutet av augusti och fram till mitten av april.

Lapland Guesthouse i norrsken.

Lapland Guesthouse erbjuder en näst intill oslagbar helhetsupplevelse där norrsken förgyller allt från konferensen till familjesemestern. I byn Kangos har Johan och Eva Stenevad byggt upp en verksamhet som omfattar så mycket mer än ett värdshus med boende och konferensmöjligheter – och så bastubad förstås.

I anslutning till sin vistelse på Lapland Guesthouse kan gästerna välja bland väldigt många olika aktiviteter som är unika för platsen, och allt samordnas på ett enkelt sätt som gör vistelsen optimal. Det enda gästerna behöver göra är att boka flygbiljetter och meddela sin ankomst. Resten sköter grundarna och tillika ägarna av Lapland Guesthouse.

Enbart unika upplevelser

I dagsläget har Lapland Guesthouse tio rum och en större stuga, men i skrivande stund pågår byggnation av en stor lägenhet och en konferensdel. Utbyggnaden är kopplad till ambitionen att öppna verksamheten för fler gäster under såväl vinter som sommar. Hundspannsturer, skoterturer, snöskovandring och isfiske är populära vinteraktiviteter som många internationella gäster har som dröm. Under sommaren är det främst laxfiske som lockar.

– Vår affärsidé bygger på att enbart erbjuda unika upplevelser. Våra gäster ska få ut så mycket som möjligt av sin vistelse hos oss, och många besöker oss dessutom flera gånger och vill uppleva något nytt varje gång. Allt skräddarsys här på plats, och nästan alla upplevelser anordnas av oss själva. Hundspannsturer hyr vi genom samarbete med ett litet lokalt upplevelseföretag, men alla andra aktiviteter kan vi sy ihop i egen regi, berättar Johan Stenevad, som bor cirka 200 meter från värdshuset tillsammans med Eva Stenevad.

– En resa till den arktiska vildmarken är ofta något som gästerna har drömt om och planerat under en längre tid. En vistelse hos oss ska vara ett minne för livet. Vill man som gäst övernatta i en skogskoja så kan vi ordna det. Vill man mata och klappa renar så kan vi ordna det också, fortsätter Johan.

Högsta servicegrad – till och med helikopterturer

I värdshuset finns en mysig restaurang där det erbjuds mycket lokala specialiteter baserade på ren, älg och fisk, som är typiska lokala råvaror. All mat lagas från grunden och det mesta av Eva själv. Maten är mycket central i helhetsupplevelsen.

– Varje gäst ska känna sig sedd och uppmärksammad. Vi är lyhörda inför vad gästerna efterfrågar och vi ser till att alltid finnas på plats och vara nära till hands. Hos oss ska man kunna vara som man är och känna sig som hemma, fast man är bortrest och kanske befinner sig på sitt livs stora äventyrsresa.  

Johan påtalar att man från Lapland Guesthouse till och med ser till att gästerna har rätt kläder för det arktiska klimatet. Många har aldrig upplevt kyla eller sett snö tidigare. All vinterutrustning som kan tänkas behövas finns att låna i alla storlekar hos Lapland Guesthouse.

Som sagt – det är bara att boka flygbiljetter till antingen Kiruna eller Kittilä, sen ordnar Johan och Eva resten. Till och med för den som önskar helikoptertransport från flygplatsen med sightseeing över den vackra arktiska vildmarken och Lainioälven.