Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Pajala Airport kan växa med charterturister

Pajala Airport står beredda att ta emot fler charterflyg. Santa’s Winter Village kommer att få besök från Storbritannien igen denna vinter. Det är inplanerat 13 charterflyg med nästan 200 passagerare som landar i Pajala under vintersäsongen. Det finns utrymme att succesivt utöka kapaciteten på flygplatsen kopplat till turismnäringens framfart i Tornedalen menar flygplatschefen Robert Pettersson.

Flygplatschef Robert Pettersson.

Pajala Airport spelar en nyckelroll i utvecklingen av infrastrukturen i regionen. Flyglinjen mellan Pajala och Luleå och säsongsflygningarna till Storbritannien är en bra början, fast regionen skulle må bra av en ännu större inströmning av turister.

Stor potential i charter

Chartertrafiken har återupptagits under vintersäsongen 2021, och Pajala kommer återigen att fyllas av internationella gäster som vill uppleva äkta arktisk vinter med vit snö och norrsken.

Den befintliga flyglinjen mellan Pajala och Luleå används främst av affärsresenärer och privata resenärer som har en koppling till antingen Pajala eller Luleå. En och annan turist letar sig in på sträckan men det bästa vore att få till en direktlinje till och från minst en europeisk hub.

Den största utvecklingsmöjligheten ligger i att etablera en bestående chartertrafik både sommar- och vintertid. I dagsläget är resandet säsongsbetonat och mycket är förknippat med de aktiviteter som anordnas i Santa’s Winter Village, i alla fall gällande direktchartern från Storbritannien.

– Det intressanta är att regionen redan gästas av turister från hela Europa, men de flyger till våra finska grannar eller upp till Kiruna och får ta en omväg som involverar en bilresa på minst tre timmar. Det känns inte hållbart vare sig miljötekniskt eller samhällsekonomiskt när vi har en så fin flygplats här, med alla möjligheter att ta emot även större passagerarflyg, säger Robert Pettersson.

Regionen är redo för expansion

Robert Pettersson i samverkan med kontoret för Regional tillväxt vid Pajala Kommun är i kontakt med olika lokala arrangörer som kan ta emot turisterna med boende och aktiviteter.

– Vårt intryck är att entreprenörer är mycket intresserade och de är redo för expansion med fler turister från Europa. Här väntar ett omfattande arbete som planerats tidigare men nu behöver ta fart, berättar Robert Pettersson.

Det finns många argument för att etablera en direktlinje för charterturism till Pajala. Turister från bland annat Belgien, Nederländerna och Tyskland besöker gärna regionen för att få uppleva det typiskt norrländska. De drömmer om att få köra skoter och åka hundspann – saker som norrlänningarna inte gör stor sak av men som är nog så spännande och exotiskt för många andra.

– Här finns helt klart en stor utvecklingspotential för framtiden, konstaterar Robert Pettersson.

Pikab