Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Välkommen till möjligheternas stad

Piteå tycks vara möjligheternas stad. När Patrik Jonsson och Lisa Hellmér flyttade från Göteborg och upp till Piteå för tio år sedan hade de varken hus eller heltidsanställning. Idag driver Lisa en hotell- och restaurangverksamhet på Norrmalm i Piteå, och Patrik är anställd på ett expansivt installationsbolag. Barn och hus har paret också hunnit skaffa. 

Pensionatet är en naturlig mötesplats i centrala Piteå. Här finns både bed & breakfast, restaurang med stenugnsbakad pizza och konferensmöjligheter. När Lisa och Patrik förvärvade fastigheten på Norrmalm föddes direkt en tanke på att göra något annorlunda – Pensionatet är en kombination av boende och upplevelser. Verksamheten har utvecklats kraftigt sedan starten och 2019 då My Bergström kom in som delägare. 

Local Hero 

Att vara nytänkande och innovativ är något som Pensionatets ägare och personal verkligen brinner för och kan visa prov på. Under pandemins intåg i början av 2020 avbokades i stort sett alla övernattningar och konferenser över en natt. Lisa tog då initiativet till det som blev Local Hero och sedermera ett nationellt koncept. 

– Med Local Hero uppmuntrade vi till att handla lokalt och på så vis stötta den lokala utvecklingen. Det började med ett enkelt inlägg på Facebook, intresset blev så omfattande att jag med hjälp av några vänner fick sätta ihop en projektgrupp och ta fram en logotyp för hela konceptet. Piteå var alltså först ut med att göra local heroes av alla som gick med take-away påsar från sina lokala caféer, restauranger och butiker. 

På Pensionatet har man under pandemin sålt enorma mängder take-away. Men det har också varit en tuff period – verksamheten kan inte leva på enbart hämtmat. 

– Nu börjar det bokas upp konferenser igen och det ser vi verkligen fram emot. Vi har ett spännande möteskoncept som vi tror mycket på, och det i kombination med god mat lagad på lokala råvaror gör ett starkt erbjudande, menar Lisa. 

Allt går att lösa 

Att Piteå är möjligheternas stad kan Lisa skriva under på. 

– När jag som student först kom till Piteå hade jag ingen lokalkännedom och jag visste inte ens hur jag skulle ta mig från bussen till mitt studentboende. Jag ringde till fastighetsskötaren som mötte upp mig och hjälpte mig att hitta rätt. Det var en värme och hjälpsamhet som jag inte var van vid men som snart blev ett vanligt inslag i mitt nya liv i Piteå, minns Lisa. 

Piteå är med sina 42.000 invånare en mindre stad som präglas av närhet och hjälpsamhet. Man är van vid att lösa saker och att hjälpa varandra. Lisa påtalar att det tycks finnas en Piteå-anda med inställningen att allt går att lösa, och det är positivt för alla som bor och verkar i Piteå. 

– Min vision för att utveckla Pensionatet grundas mycket på Piteå-andan. Det finns ambitioner om att bygga ut och utveckla ännu mer kring möten och upplevelser som är unika för just Piteå. I det ingår att stärka vår atmosfär och känsla för vad som är typiskt för orten, vad vi kan förmedla till våra gäster genom att paketera upplevelser så att de känns som äkta Piteå-upplevelser.