Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Jörgen fortsätter att skörda

Välkände kusken och travtränaren Jörgen Westholm från Sala, har mängder med framgångar i både Sverige och utomlands, både som kusk och tränare. 1996 kom första segern i V75 med Action Man.

- Jag bestämde mig redan som 10-åring att jag ville arbeta med hästarsäger Jörgen Westholm.

Den bästa hästen i hans stall, (Team Westholm)alltså , är Super Light som han bland annat deltog med i Prix d'Amérique fyra gånger med en fjärde plats fyra gånger som bästa resultat.

Andra hästar som ofta förknippas med Westholm är Annicka och Rite On Track. Sin första kuskseger tog Jörgen på Åland 1990 med hästen Hetty Roy. 27 år efter karriärens första seger med Hetty Roy blev Jörgen Westholm tusenklubbens 92:e medlem när han vann med den sexårige valacken Ponce de Leon.

Gård i Karlsro

Jörgen är inte bara tränare utan har också kört mängder med lopp som kusk.

Han bor och verkar på sin gård i Karlsro utanför Sala.

- Idag har vi byggt ihop tre gårdar till en, berättar Jörgen. Totalt har han 90 hektar. Anläggningen rymmer en 1400meter rundbana, 700 meter rakbana under tak, backe och ett stort antal hagardär hans hästar kan vistas utomhus dygnet runt.

- Tycker att vi ligger bra till geografiskt då vi har nio mil till Romme och Eskilstuna, tio mil till Solvalla och elva mil till Gävle, säger Jörgen. Förutom att han själv är kusk, har han sex anställda som har licens att köra olika travlopp. Totalt är det 18 anställda hos Team Westholm. Hans hästar är ute dygnet runt, och sedan ett par år tillbaka har han även en rakbana under tak.

- Jag har en mycket kunnig personal, som har stor erfarenhet av hästjobb där han också arbetar mycket med personalutveckling.

Hela tiden

Att sköta en hästgård, vara tränare och kusk tar en hel del tid, men det är lika inspirerande varje dag, menar Jörgen. Jag uppskattar alltid när jag lärt mig någonting nytt. Man blir aldrig fullärd. På frågan vilket lopp som är Jörgens största seger, säger han med en bestämd ton.

- Den har inte kommit än. Men Oslo Grand Prix är nog den största hittills.

Jörgen har idag 120 hästar, med upp till 200 delägare på sin gård. Ägarna kommer både från Sverige och utomlands och får hela tiden statusuppdateringar kontinuerligt via sms så fort hästen är med i en startlista.

Filial i Frankrike

Under åren har Jörgen tävlat i olika länder men favoritlandet är Frankrike. Där har han också en filial med två anställda.

- Jag har fina minnen från Frankrike som är ett av de viktigaste länderna inom travsporten tillsammans med USA och Sverige, säger Jörgen som redan 06:30 är igång hemma på sin gård.

- Jag börjar med planering med att tränar hästarna, ser hur hästarna mår, säger Jörgen.

Han har idag haft 19 personer som blivit professionella tränare efter att de har jobbat hos honom. Många är framgångsrika men de som också de som är på väg uppåt.

Tusenklubben

Jörgen Westholm har också kvalificerat sig till tusenklubben både som tränare och kusk. I april 2013 vann han det tusende loppet som tränare med hästen Ukino Du Vivier på Örebrotravet.

- Det är något speciellt med tusenklubben, säger Jörgen som sedan starten kan se tillbaka på cirka 12000 starter.

- Det har blivit en hel del och räknar man in varje år lär det årsvis bli cirka 500 starter för mig som kusk. Mina hästar deltar i cirka 1000 lopp om året. Ekonomiskt har vi nog kört in 200 miljoner och utgifterna har nog varit den sammalika stora, säger Jörgen.

Intresset för djur

Att Jörgen Westholm först skulle börja arbeta med djur var nog ingen hemlighet.

- Min mor och far hade mjölkkor och jag spenderade mycket tid i ladugården, säger Jörgen. Så småningom tröt dock intresset, men när hans pappa fick en travhäst så hände det saker.

- Jag var 10 år när jag fick köra travhäst första gången och det har jag aldrig ångrat. När Jörgen gick i femte klass sa han till sin lärare att han bestämt sig för sitt yrkesval.

- Jag skall bli travtränare och på den vägen är det. Efter grundskolan fick han arbete hos

Krister Söderholm som hade sin verksamhet på Solvalla där han blev kvar i tre år. Därefter blev det del resor till Holland för arbete inom travsporten och då gällde det framför allt unghästar.

Corona utan publik

Under Corona-pandemin var det en jobbig tid.

- Det var inte alls kul med tanke på att vi inte fick ha någon publik. Men samtidigt hade vi tur då tävlandet inom travsport kom att bedömas som arbete varför vi inte behövde stänga ner på samma sätt som teatrar och konserter, säger Jörgen. Vi hade våra restriktioner då det enbart var kuskar och våra hästar som fick vistas på de olika banorna. Men det var ändå jobbigt då vi inte visste hur svårt pandemin skulle drabba oss människor. Det är en tid som jag inte vill ha tillbaka. Nu är förhoppningsvis pandemin snart över och för Jörgens del handlar det om att dagligen ladda om för nya lopp. Någon fritid hinns inte med.

- Fritid? Jag har turen att få arbeta med min hobby på heltid och träffa många trevliga människor både på och utanför banan.