Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Upplev en stor del av Sveriges industrihistoria

Sala har ett värdefullt historiskt arv och en stark entreprenörskultur som skapar en bra utgångspunkt för besöksnäringen att utvecklas. Det tar kommunen fasta på i det fortsatta arbetet med att utveckla Sala som destination.

– Vår viktigaste uppgift när det gäller destinationsutveckling i Sala är att ta fasta på befintliga värden och vidareutveckla dem. Vi arbetar bland annat för att få besökare till Silvergruvan att stanna en dag till för att uppleva andra värden på plats, berättar Carina Eriksson på Näringslivskontoret i Sala.

Silvergruvans nystart 2021

Sala Silvergruva är ett av regionens främsta resmål och har under 2021 fått en nystart efter att ha varit stängd under 2020. Gruvan är idag helt inriktad på turism och det var längesen det bröts silver på plats. Dock har historiken sin betydelse – det är tack vare silvergruvan som Sala ligger där det ligger och gruvans roll i att bygga upp konungariket Sverige kan inte heller underskattas.

– Under 2021 nyöppnade gruvan som destination med flera nya tillskott. Nu får besökare uppleva platsen på ett nytt sätt även ovan jord. Tidigare så har alla upplevelser koncentrerats till gruvan under jord, där man åker ner 155 meter. Nu kan man även genom VR-glasögon få uppleva gruvan utan att behöva åka ner under jord, vilket vi tror många uppskattar, berättar Carina Eriksson.

Svensk industrihistoria

Innan pandemin hade Sala Silvergruva cirka 35.000 besökare per år men bara drygt hälften åkte ner i gruvan. Med den nya upplevelsebyn som öppnade i år räknar man med betydligt fler besökare under kommande år. Det är ju trots allt en stor del av svensk industrihistoria som finns samlad på ett och samma ställe.

– För att utveckla vår besöksnäring ännu mer kommer vi att gräva där vi står. I Salas DNA finns värden som förknippas med småstadens anda, landsbygden och så naturligtvis silvergruvan. För oss är det inte intressant att anlägga en stor nöjespark, utan snarare att förädla upplevelsen kring det vi redan har. Gruvans nystart under 2021 är ett bra exempel på det, menar Carina Eriksson.

En hyllning till småstaden

Ett annat tydligt exempel som talar för småstaden Sala är den stora lekparken i stadsparken i centrum som renoverades 2016. I den tillgänglighetsanpassade lekparken finns något för alla, och i anslutning ligger stadsparken med fina promenadstråk, restaurang och glasskiosk. I parken finns även bangolf och skatepark. Ett fint utflyktsmål för hela familjen och ytterligare en hyllning till småstadens charm.