Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Upplev Sätra Brunn

Sätra Brunn i Sala är rätt plats oavsett om du letar efter en plats för konferenser, familjehögtider eller mysiga spavistelser. Här ramas vistelsen in av en kulturhistorisk miljö från 1700-talet. Oavsett årstid är det hänförande vackert med parkerna, hundratalet hus från 1700-talet och framåt, minnesstenar och brunnshuset med vatten direkt från källan, öppet för provsmakning året om.

Pandemin har varit kännbar för hela besöksbranschen, men tack vare att både företag och privatpersoner utgjort kundbasen på Sätra Brunn så har man överlevt pandemins konsekvenser. När det var som värst tappade man 75 procent av omsättningen men man har hela tiden märkt att efterfrågan funnits även om restriktionerna satte stopp för normal verksamhet.

Sätra Brunn har vidtagit en mängd åtgärder för att både efterleva restriktionerna men också för att överleva rent ekonomiskt. Trots att restriktionerna nu lyfts bort, fortsätter de att ta emot färre gäster för att kunna hålla rejäla avstånd mellan gäster och därmed bidra till en fortsatt minskad smittspridning.

Vinner på lugn miljö

Själva hotellbyggnaderna, byggda på 1920-talet, består av tre flyglar och inrymmer ett 40-tal dubbelrum och några enkelrum. Alla rum är unika i storlek, tapetval och möblering. Rummen motsvarar 3-stjärnig svensk standard och i varje byggnad finns sällskapsrum där man kan sitta och umgås, spela spel eller läsa böcker.

Den lantliga och lugna miljön är kanske en av hotellets främsta konkurrensfördelar. Den förstärks dessutom av de omgivande parkerna som bjuder in till stärkande promenader rätt in i Sätra Brunns 300-åriga historia.

Förvaltar kurortstraditionen

Hälsobringande vatten har varit anledningen till att folk har vallfärdat till Sätra Brunn sedan början av 1700-talet.

Spaavdelningen är ett eget hus, färgsatt med hjälp av Antroposoferna för att skapa lugn och harmoni. Spaet är generöst tilltaget och här kan man njuta av sin vistelse med övernattning eller av dagspa. Det finns en stor bassäng med 34-gradigt vatten, en bubbelpool, torrbastu och ångbastu, samt en mysig relaxavdelning med olika sittgrupper och massagestolar.

Konferera i fred

När man konfererar på Sätra Brunn finner man en unik kulturarvsmiljö, en atmosfär och stämning som få andra konferensanläggningar kan erbjuda. Här är konferenslokalerna belägna i olika hus, och den historiska tidsandan i en välbevarad miljö sätter fart på tanken och kreativiteten.

Vill man konferera avskilt från andra grupper går det att arrangera även när det gäller boendet och matsalstider. Här kan det arrangeras så att konferensdeltagare knappt behöver möta andra besökare.  

Det lantliga läget gör att fokuset stannar här, inga lockelser utifrån stör. Ändå är det nära flera större städer, med bara 1,5 timme från Stockholm och Örebro, cirka timmen från Uppsala och bara 20 min från Västerås.