Tis 28 nov / År 41 / Nr 5 2023

Ekologiskt byggande är framtiden

Grönbo är experter på ekologiskt byggande sedan många år tillbaka. Det innebär att man bara bygger med miljövänliga material som ger hälsosamma hem med låga emissioner.

Hjärtat i företaget Grönbo utgörs av en mycket djupgående kompetens kring hållbar träbyggnation. Det egenutvecklade byggsystemet med lättbalkar i trä kan inte jämföras med något annat som finns på marknaden. Med hjälp av Grönbos byggsystem är det möjligt att bygga trähus på upp till åtta våningar.

Allt från villor till flerfamiljshus finns på Grönbos projektlista. Den största marknaden har länge varit Stockholm – Mälardalen, men mer och mer kommer att kretsa kring norra Sverige framöver med tanke på de stora industriella investeringar som planeras i de två nordligaste länen.

– Vi har flera större bostadsprojekt på gång just nu, bland annat i Enköping där vi bygger 33 lägenheter och ett annat i Sollentuna där vi bygger 135 lägenheter. Vår spelplan är stor och omfattar i stort sett hela Sverige, berättar Anders Eriksson, vd samt en av grundarna av Grönbo.

Rekryteringsarbete pågår

Norra Sverige och speciellt Norrbotten och Västerbotten kommer att behöva en mycket större bostadsmarknad framöver för att vara attraktiva för inflyttning. Och inflyttningen är avgörande för stundande investeringar som sker och som planeras i länet.

– Vi levererar ungefär 170 bostäder per år just nu, men i befintliga lokaler och med den utrustning som vi har investerat i skulle vi kunna leverera upp till 600 bostäder per år. Den stora utmaningen är kompetensförsörjningen. För att kunna växla upp och leverera mer måste vi bli fler i fabriken, säger Anders Eriksson.

Ett stort rekryteringsarbete pågår just nu inom Grönbo för att säkra framtida produktion enligt marknadens krav och efterfrågan. Det finns nästan ingen arbetslöshet i närområdet eller i övriga Västerbotten, så mycket kommer att bygga på ny kompetens utifrån och allra helst genom inflyttning.

Bästa jobbet finns i norr

Det borde vara lätt att få folk att flytta med tanke på var den starkaste utvecklingen sker, det finns goda möjligheter att göra karriär och skaffa ett prisvärt och bra boende i den norra regionen.  

– Vi har ett starkt företagsklimat i regionen som gynnar nya etableringar. Vi har fin natur som bjuder på gränslösa upplevelser och vi har i regel ett enklare livspussel i vår region. Det finns fortfarande god tillgång på mark att bygga på till ett rimligt pris. Det finns attraktiva och högteknologiska arbetsplatser. På Grönbo kan vi erbjuda ett attraktivt och kreativt jobb inom ekologiskt byggande i en fantastisk miljö, avslutar Anders Eriksson med.