Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Norrland kommer att leda den industriella omställningen

De miljardinvesteringar som planeras i norra Sverige vittnar tydligt om var den största utvecklingen kommer att ske framöver. Samtidigt står det klart att Norrland kommer att leda den industriella omställningen till gröna och mer effektiva lösningar.

Skellefteås näringslivschef Anja Palm.

Det gäller inte längre bara ur ett Sverigeperspektiv – Norrland kommer sannolikt att leda den globala omställningen mot förnybart och hållbart. Det är i norra Sverige som världens första fossilfria stål kommer att produceras, världens största landbaserade vindpark byggs och en av Europas största batterifabriker står inför uppstart.

Förvandlar den norrländska kusten

Batterifabrikens uppbyggnad är början på en utveckling som kommer att förvandla den norrländska kuststräckan för all framtid.

Skellefteås näringslivschef Anja Palm är upprymd över utvecklingen, men är också väl medveten om att det innebär utmaningar för Skellefteå som nu behöver möjliggöra byggandet av fler bostäder närmaste åren och ytterligare investeringar i infrastruktur och välfärd. 

– Northvolt planerar att inleda produktionen redan i år, när den första etappen är färdigställd. Därefter ska nästkommande etapper påbörjas samtidigt som fabriken producerar framtidens hållbara batterier. Det är en mycket spännande utveckling och många möjligheter vi har framför oss i Skellefteå, säger Anja Palm, som bevakat utvecklingen noga sedan 2017 då Northvolt först började analysera tänkbara etableringsorter.

Behöver få flyttlassen norrut

Kraftfulla litiumjonbatterier till rätt kostnad och som producerats på ett grönt och hållbart sätt blir en viktig möjliggörare för att uppnå visionen om det fossilfria samhället. Northvolts investering i den nya batterifabriken i Skellefteå är dessutom en av Sveriges största industrisatsningar genom tiderna, och tillika en av de största arbetsmarknadsinsatserna i norra Sverige någonsin.

En etablering av den här storleken innebär ett trendbrott för Skellefteås arbetsmarknad, där man utöver flera tusentals jobb direkt i batterifabriken även kan räkna med minst lika många till inom andra näringar.

Den största utmaningen lär sannolikt bli att hitta kompetens – jobben finns, men än så länge bor inte tillräckligt många människor i norra Sverige för att fylla alla jobbmöjligheter som finns. Det är en intressant vändning – för ungefär 60 år sedan for flyttlassen söderut, men nu är det en helt annan spelplan. Den stora frågan framöver lär bli hur man ska få flyttlassen att gå tillbaka norrut – där jobben och den starkaste utvecklingen finns.