Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Sveriges ledande specialhyvleri bygger ut

Nordträ har för avsikt att bli Sveriges ledande specialhyvleri med ett erbjudande som utgör ett tydligt bidrag till att göra den svenska byggbranschen mer effektiv och hållbar.

Nordträ levererar specialhyvlade ytterpanelprofiler, målade i valfri kulör efter kundens önskemål.

Nordträs fabrik ligger en bit utanför Skellefteå och här produceras i huvudsak ytterpaneler för villor och fritidshus.

– Vår affärsidé är att att leverera specialhyvlade ytterpanelprofiler och måla dessa i valfri kulör efter kundens önskemål. Det som gör oss unika är att vi erbjuder över 2000 olika kulörer på våra paneler målade endast med vattenbaserade färger när andra endast erbjuder ett fåtal, upplyser Sonny Karlsson, vd och försäljningschef samt ägare av Nordträ sedan fyra år tillbaka.

Enbart special med hög förädlingsgrad

Nordträs fasadpaneler finns inte i byggvaruhusets standardsortiment utan måste specialbeställas i samband med byggnation av enstaka villor eller fritidshus. Kunderna är byggvaruhusen som i sin tur levererar till byggentreprenörer eller privatpersoner. Då produkterna är anpassade direkt efter kundens specifika önskemål och mängd så är de flesta projekt små och medelstora som ställer krav på produktens höga förädlingsgrad.

– Genom att leverera paneler som redan målats två gånger blir byggprojekten mer miljövänliga och underlättar byggprocessen. Det sista lagret färg stryks på efter att panelen monterats på plats och därefter är fasaden klar. Mer effektivt kan det nog inte bli, reflekterar Sonny Karlsson, som själv älskar att arbeta med trä som material och som sökt sig till träbranschen just därför.

– Jag är egentligen utbildad grävmaskinist men har alltid haft ett intresse för bygg och snickerier, fortsätter Sonny. Jag köpte Nordträ för att jag ville utveckla verksamheten med fokus på en högre förädling med en hållbar råvara som i vårt fall är trä från Norrland.

Bygger ut för tredubblad produktion

Nordträ investerar just nu i en utbyggnad av måleriet för att kunna tredubbla produktionen. Men hur blir det med kompetensförsörjningen?

– Jag ser inte rekrytering som ett problem för framtiden, svarar Sonny. Vi har mycket effektiva processer och med den nya maskinen kommer vi att kunna producera upp till tre gånger mer men med bibehållen personalstyrka.

Nordträ har tillgång till stora markutrymmen och kan på sikt bygga ut fabriken. Det finns plats och efterfrågan finns också. När det nya och uppgraderade måleriet är färdigställt kan nästa steg tas i företagets utveckling. Allt har sin tid och Sonny ser mycket ljust på framtiden tillsammans med de tiotalet anställda som jobbar på Nordträ idag.