Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Var med och förändra världen

Nässjö är den svenska huvudstaden för Prysmian Group, världens största tillverkare av kablar för robust infrastruktur under varumärkena Draka, Prysmian och General Cable. Kablar utgör samhällets nervsystem och för den som vill vara med och förändra världen är Prysmian rätt arbetsgivare.

Fabrikschef Fredrik Johansson och Therese Rydholm, HR-chef på Prysmian i Sverige.

Prysmian kan med rätta kallas för en global möjliggörare av samhällets mest grundläggande infrastruktur. Dagens energi- och kommunikationssystem kommer inte att räcka för framtidens behov, redan nu är behovet av att bygga ut energi- och kommunikationsnätverk stort världen över. Prysmian har en nyckelroll som utvecklare och tillverkare av kablar.

Kabelinfrastruktur för gruvmiljöer, havskablar för energiöverföring mellan länder och högteknologiska kablar för övervakning av satelliter är bara en handfull exempel på vad som utvecklas och tillverkas inom Prysmian Group, varav en stor del tillverkas i Nässjö med Norden som huvudmarknad.

Rustar för omställning

Världen befinner sig i en stor omställning där man dels har ett större elbehov och dels måste ställa om till förnybart. Det blir dubbla utmaningar där hållbarhetsaspekten även sträcker sig tillbaka till råvaruledet. Att ha koll på var materialet kommer från har aldrig varit viktigare än nu.

– Vi har genomfört en stor investering i Nässjö under 2020 och 2021 för att kunna tillverka mer hållbara kablar med större andel återvunnet material. I investeringen ingår även en kapacitetshöjning i vår produktion samt energieffektivisering av våra processer, upplyser fabrikschef Fredrik Johansson.

I Nässjö utvecklas och tillverkas främst kablar för eldistribution. Här finns även en expansiv utvecklingsavdelning som strävar efter att ligga steget före när det gäller utveckling av tillförlitlig kabelinfrastruktur för krävande miljöer.

Spännande arbetsplats

Prysmian är en av regionens största arbetsgivare – nästan 200 personer arbetar i Nässjö med att producera kablar som blir en del av energi- och telekomnätverk världen över. En ytterst spännande arbetsplats för den som vill vara med och bygga framtiden.

– Vi satsar mycket på utveckling och våra medarbetare har stora möjligheter att bygga sin karriär hos oss – lokalt som globalt. Vi satsar också på samverkan med akademin och att skapa ett större intresse för vår bransch generellt, säger Therese Rydholm, HR-chef på Prysmian i Sverige.

Kabeltillverkning är i allra högsta grad en framtidsbransch. Det är mycket kunskap som ligger bakom utvecklingen av kablar som är att betrakta som samhällets nervsystem. Den som vill arbeta i en högteknologisk miljö och utveckla produkter som är grundläggande för att bibehålla en god levnadsstandard bör ta sig en extra titt på vad Prysmian kan erbjuda i Nässjö.