Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Bland landets bästa skolkommuner

Vad är viktigt för barnfamiljer som funderar på att flytta till Överkalix? Bra förskolor och skolor hamnar sannolikt högst upp på önskelistan. Överkalix är inte bara en friluftsdröm höljd i midnattssol och norrsken, utan även en av landets bästa skolkommuner enligt Lärarförbundets skolrankning från 2021.

Förskolerektor My Pahikka-Aho är mycket nöjd med fjolårets skolrankning.

Förskolerektor My Pahikka-Aho är mycket nöjd med fjolårets skolrankning. Under 2021 klättrade Överkalix högst bland alla kommuner i Sverige – från en plats runt 200 till plats 34 bland landets 290 kommuner. En del av motiveringen från Lärarförbundet löd:Höga betyg och friska lärare gör Överkalix till en högt rankad skolkommun”.

– Vi har många styrkor som skolkommun, det märks bland annat på elevernas betyg och måluppfyllelse. Vi har även en låg sjukfrånvaro bland lärarna och en hög lärartäthet över lag. Vi har tillsammans arbetat målmedvetet för att förbättra och stärka skolresultaten och rankningen är ett fint kvitto på det, säger My Pahikka-Aho.

Fördelar med samordning

Den kommunala förskolan i Överkalix har många behöriga förskolelärare, minst två per avdelning, vilket i genomsnitt är en hög andel i Sverige och speciellt i en mindre kommun.

– Vi är stolta över att ha så många behöriga förskolelärare. Det visar ju att man gärna söker sig till Överkalix kommun för jobb inom utbildning och utveckling, säger My Pahikka-Aho.

Kommunen är en stabil och trygg arbetsgivare som erbjuder många förmåner. Utöver det arbetar man inom skolan och förskolan med ständiga förbättringar som märks och känns. Det är en trygg arbetsmiljö för personalen, och en trygg skolmiljö för barnen som skapats genom att samordna all kommunal skolverksamhet på ett ställe i centrala Överkalix.

Enkelhet, trygghet och hög servicenivå är några av ledorden för kommunen. Det märks i skolverksamheten. Genom att samordna förskola och skola på samma plats ges också unika förutsättningar för att utveckla en mer varierad och spännande lärmiljö för både barn och personal.

Möjligheter för fler

Som förskolelärare arbetar man med vår framtid – våra barn. Utveckling och lärande är ett uppdrag som aldrig kan överskattas. I Överkalix satsas det väldigt mycket på att utveckla den kommunala förskolan och skolan, och här finns fantastiska möjligheter för fler medarbetare att vara med och bidra till framtida utveckling.