Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Överkalix unika värden måste upplevas på plats

Linnea Nilsson Waara har varit egenföretagare och arbetar nu för Överkalix kommun med turism. Hennes framgångar med den egna guideverksamheten har byggt mycket på Överkalix fantastiska möjligheter i form av orörd natur på snudd till vildmark, de för regionen unika fem årstiderna och i stort sett allt som kan kopplas till naturupplevelser.

Överkalix har alla förutsättningar för att utvecklas som besöksmål, som bostadsort och som företagarkommun med utrymme för nya etableringar inom många branscher. Läget är bästa tänkbara – här finns stora markytor och all form av service som efterfrågas i samband med nya etableringar och inflyttning.

Potentiella nya invånare som vill flytta till Överkalix efterfrågar generellt attraktiva bostadsområden, bra skola och omsorg, friluftsliv och ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. Överkalix har allt detta och mycket mer.

Den femte årstiden

Norrsken, natursnö, hundspann, skoterturer, vandring, fiske, samisk kultur och rennäring. Överkalix har en mångfald som är svår att överträffa.

– Det finns så många unika värden som bara kan upplevas på plats, bekräftar Linnea Nilsson Waara. Ta till exempel våra fem årstider, där vi även har vårvintern då det fortfarande är möjligt att åka skidor men även att sitta mot en solvarm vägg utomhus i bara t-shirt. Det är en magisk årstid som bara finns här i vår region.

I Överkalix kommer snön tidigt om vintern och det ger också stora möjligheter för en rik fritid. På Storlappberget öppnar skidspåren tidigt, kanske först av alla i landet, och många vallfärdar hit för att få vara bland de första att få åka skidor under säsongen.

Världsberömt fiske  

Det är inte bara skidåkning som lockar. I Överkalix finns det världsberömda Jockfallet, ett vattenfall som lockar besökare från hela världen. I anslutning till det bedrivs det minst lika berömda laxfisket, där det inte är ovanligt att landa laxar på 10 kg. Enligt Linnea finns det lax på upp till 25 kg i samma vatten, men de är svårare att fånga.

– Jockfall är verkligen en toppdestination för just laxfiske, men vi har även andra vattendrag och sjöar som man kan fiska mindre fisk i. Därför kan man säga att vi har fiske för alla – från barnfamiljen och upp till sportfiskaren, säger Linnea.

Strax utanför det lilla samhället Jockfall finns ett antal bevarade skogshuggarkojor från tidigt 1900-tal. Kojorna är öppna för allmänheten och används för fikapaus under skid- och skoterturer på vintern, och lika mycket för cykel- och vandringsutflykter under sommaren. Det går till och med att övernatta i många av kojorna, som från början byggts för skogsarbetare.

Den samiska kulturen

Möte med renar hör i stort sett till vardagen för alla som bor i Överkalix. Den samiska kulturen är påtaglig och rennäring är en del av mångas liv i regionen. Det går att utveckla mer som besöksanledning, menar Linnea Nilsson Waara.

– Entreprenören och renskötaren Anna-Lena Kaati håller öppet för besökare större delen av året. Hos henne får man möjlighet att lära sig mer om den samiska kulturen och till och med träffa hennes tama renar. Det finns även en gårdsbutik och café i anslutning till renfarmen.

Kaati har fått mycket uppmärksamhet i media då hon räddat flera renkalvar som övergetts av flocken. Renarna växer nu upp som tama djur och blir en del av upplevelsen ”Kaatis reindeers”. Ytterligare en helt unik upplevelse som bara finns i Överkalix!