Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

CGI möjliggörare i industrins omställning

CGI förenklar den digitala resan för kunder inom alla branscher. Leveransen omfattar allt från teknikkonsulter som löser vardagens IT till avancerad verksamhetsutveckling för att möta en digital framtid.

Inom digitalisering ser vi oss från CGIs sida i en roll som möjliggörare.

Systemutvecklare, kravspecialister, IT-arkitekter, projektledare, verksamhetskonsulter och affärsutvecklare är exempel på yrkesroller som finns på CGI i Norrbotten. Förutom dessa lokala roller finns hela CGI’s bredd av IT kompetenser att tillgå.  En av de största utmaningarna blir att rekrytera tillräckligt snabbt för att möta behovet som den digitala omställningen behöver.

– Vi har en spännande tid framför oss. Industrin ställer om sina processer och blir mer hållbar. Det omfattar också en digitalisering av dessa processer, och här ser vi oss från CGIs sida i en roll som möjliggörare. Vi ska bidra till att industrin blir smartare och bättre och därmed också mer hållbar i framtiden, säger Raimo Pesämaa, som ansvarar för det nya affärsområdet Sustainable Industries inom CGI i Norrbotten.

Vill bidra till ökad inflyttning

Rekrytering står fortsatt högt på agendan i hela Norrbotten. CGI behöver växa med fler medarbetare för att även fortsättningsvis kunna leverera marknadens bästa IT-lösningar och verksamhetsstöd.

Den typ av kunskapsprofil som efterfrågas är svår att få tag på och många aktörer slåss om samma kompetens – men CGI anses ha ett försprång i att kunna erbjuda personliga utvecklingsmöjligheter med spännande projekt som lockar de bästa inom branschen.

– Vi har många projekt på gång och flera av regionens företag och organisationer är sedan länge kunder till oss. Som exempel har spelutvecklare från CGI varit med och utvecklat en simulator för verklighetsnära utbildning på uppdrag av en av våra kunder. Den som söker sig till oss kan vara säker på att få arbeta med utmanande och spännande projekt med den senaste tekniken och därigenom utvecklas tillsammans med kollegor och våra kunder, säger Petri Rajaniemi, konsultchef på CGI i Malmfälten.

Nu gäller det att utveckla förtroendet som kunderna visar och skapa nya relationer för ytterligare tillväxt. Nu ska teamet fyllas på med fler engagerade medarbetare i Malmfälten. Utöver lokala talanger blir inflyttning ett viktigt steg för framtiden och här söker CGI samverka med flertalet lokala aktörer.

Bland de största i världen

CGI är idag världens femte största IT-bolag. CGI erbjuder ett unikt och aktivt delägarskap som ger ett svåröverträffat engagemang. Som delägare har man som medarbetare ett omfattande medbestämmande för hur CGI ska utvecklas framöver, vilka områden man tillsammans ska satsa på och vilken roll CGI ska ha som leverantör av hållbara IT-tjänster i framtiden.

– CGI får ofta utmärkelser på temat attraktiv arbetsplats. Som en av världens största IT-leverantörer är CGI med och konkurrerar globalt samtidigt som vi har god förmåga att leverera skräddarsydda tjänster efter den lokala marknadens behov. Det är med stor sannolikhet förmågan att kombinera globala möjligheter med lokal förankring som gör oss attraktiva som arbetsgivare, menar Raimo Pesämaa.