Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Det mesta inom sanering

Kiruna Vakumsug AB är ett åkeri med specialinriktning mot sanering, slamsugning och torrsugning. Företaget har funnits i regionen under flera decennier, under olika namn, och är också den enda aktören i Kiruna kommun och med ett heltäckande utbud inom sin nisch.

I Kiruna finns Metso Outotec representerade med en fullserviceanläggning omfattande service, teknisk support, orderhantering och försäljning av anläggningar och maskiner för gruvdrift och metallförädling.

Kennet Alalehto och Frank Kettunen driver Kiruna Vakumsug sedan några år tillbaka men har arbetat inom branschen sedan början av 2000-talet och känner den lokala marknaden i Kiruna – Malmfälten väl. LKAB är den enskilt största kunden och har så varit under en längre tid, men Kiruna Vakumsug har även avtal med Kiruna kommun och flertalet kommunala bolag.

– Eftersom vi är den enda aktören med expertkunskap inom just vårt område så har vi kunnat bygga långsiktiga relationer baserat helt på vår kompetens och kvalitet. Vi har en mycket hög servicenivå med jour dygnet runt samt skiftgående personal. Den här typen av verksamhet vilar aldrig, vi måste ständigt vara tillgängliga för att förhindra driftstopp hos kunderna, förklarar Kennet Alalehto.

Inte bara industrikunder

Det är inte bara industrikunder som kan ha nytta av Kiruna Vakumsugs kunskap. Även inom byggbranschen finns mycket att vinna på att använda högeffektiva metoder för att avlägsna material under och ovan mark, källare, takvind och så vidare.

Till exempel vid sanering av husgrunder är det en stor fördel att använda sugbilar istället för att forsla bort massorna för hand.

– Tidsvinsten är enorm och oftast lönar det sig även ekonomiskt eftersom arbetstid kostar väldigt mycket idag. För att inte tala om en avsevärt förbättrad arbetsmiljö – att gräva och forsla bort massor för hand är ett tungt jobb som vi kan bespara våra kunder, informerar Kennet Alalehto.

Behöver rekrytera

Kiruna Vakumsug har ett heltäckande serviceutbud med ett tiotal kombislambilar/torrsugare i drift dagligen.

Det finns en stor efterfrågan på företagets tjänster och den största utmaningen är inte att få uppdrag utan snarare att rekrytera i takt med kundernas tillväxt. Här hoppas Kennet Alalehto mycket på den inflyttning som måste ske i Norrbotten för att de stora industriinvesteringarna ska bli framgångsrika.

– Vi precis som alla andra i regionen är på jakt efter ny kompetens. Vi har tillväxtplaner inom företaget som förutsätter viss rekrytering, även om vi också har fördelen att ha en mycket lojal personal så behöver vi växa och bli fler, konstaterar Kennet.