Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

”Hit kommer man om man vill vara med och rädda planeten”

Det är lätt att se att det är norra Sverige som leder den gröna omställningen – det är här de största industriella investeringarna planeras. Omkring 1100 miljarder kronor ska investeras i norr. En del omfattar H2 Green Steels nya produktionsanläggning för grönt stål som planeras i Boden. 

Mats Berg, kommunchef i Boden

Bodens kommun kommer att bli ett nav för hållbar utveckling och samtidigt en tillväxtort med tusentals nya jobb inom bara några år. Den största utmaningen blir att bygga ut samhällsservice och bostäder i den takt som krävs för att motsvara industriinvesteringarnas omfattning.

– Eftersom vi i Bodens kommun har arbetat långsiktigt för att möjliggöra framtida etableringar genom att köpa och planera byggbar mark så visste vi att vi skulle få en större etablering. Att det skulle bli i form av ett grönt stålverk hade nog ingen direkt räknat med, men detta är en utveckling som ger enormt stora ringar på vattnet, säger Mats Berg, kommunchef i Boden.

Den industriella utvecklingen skapar väldigt många arbetstillfällen både direkt och indirekt. För varje industrijobb räknar man med ytterligare minst tre nya arbetstillfällen inom andra branscher. Det betyder att H2 Green Steels etablering kan generera flera tusentals nya jobb till Boden. Så mycket arbetskraft finns inte i Boden, och inte heller i hela Norrbotten, som idag har Sveriges lägsta arbetslöshet. Kompetensfrågan måste alltså lösas till största delen med hjälp av inflyttning vilket gör det strategiska arbetet med platsattraktionen viktigt.

Allt man kan drömma om finns här

Hur får man då fler människor att intressera sig för vad Norrbotten har att erbjuda? Bodens kommun har valt att jobba proaktivt och har bildat en gemensam styrgrupp kring kompetensutveckling tillsammans med Luleå kommun.

– Hit kommer man om man vill vara med och rädda planeten. Vi arbetar nära Luleå kommun i

flera viktiga frågor då en framgångsfaktor är just att vi tar oss an den här utmaningen

tillsammans. I regionen finns intressanta och högteknologiska jobb, fantastiska möjligheter till

en aktiv fritid med mycket friluftsliv och ett enklare livspussel med mer tid över till familjen.

Boden marknadsför vi med konceptet #Närhetsliv (Här har vi nära till allt som är viktigt och

lite till) och parallellt säljer vi in Boden och Luleå tillsammans som både en arbetsmarknads- och stark affärsregion, berättar Mats Berg.

Närheten är i sig en konkurrensfördel, att ha nära till allt; kultur, stad, skog, jobb och skola.

Det är ett erbjudande som tål att jämföras. Det finns inga bilköer som slukar tid, vilket ger en

hög livskvalitet där man inom några minuter från att ha slutat jobbet för dagen kan befinna sig

på vandringsleden eller i skidspåret.

Boden blev så sent som 2020 utnämnd till Sveriges föreningsvänligaste kommun, just tack vare sitt rika föreningsliv. Luleå har den större stadens utbud med flygplats, universitet och ett omfattande kulturliv. Allt man kan drömma om finns i regionen.