Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Mästargasellen StudentConsulting möjliggör snabb tillväxt för sina kunder

Norrbottens tredje största arbetsgivare, StudentConsulting, fungerar i många avseenden som en drivmotor för regionen. Att hitta jobb i Norrbotten är idag inte speciellt svårt med tanke på allt som händer här. Utmaningen ligger i att hitta rätt kompetens och därmed även i att få fler människor att flytta till regionen.

StudentConsulting bidrar till att fler vill och kan flytta till Norrbotten genom träffsäker rekrytering och bemanning, säger Tobias Lindfors.

De största möjligheterna för jobb, boende, hållbara miljöer, infrastruktur, teknikutveckling och utbildning kommer sannolikt att vara koncentrerade till norra Sverige framöver. Norrbotten har redan idag landets lägsta arbetslöshet, och samtidigt sker några av Sveriges största industriella investeringar genom tiderna just här – just nu. Det är tydligt att det finns ett enormt behov av att få fler att flytta till den norra regionen.

15 878 jobb och 300 miljoner kronor tillväxt på ett år

StudentConsulting, med huvudkontor i Luleå, är ett av Skandinaviens ledande bemannings- och rekryteringsföretag som på drygt 20 år gått från noll till att vara en miljardkoncern och vara bland de 10 största bemannings- och rekryteringsföretagen i Skandinavien.

StudentConsulting har under det senaste året tillsatt 15 878 jobb på 206 uppdragsorter i Sverige, Norge och Danmark. StudentConsulting bemannar och rekryterar studenter, akademiker och yrkesutbildade och har ett massivt rekryteringsnätverk bestående av över 450 000 kandidater och över 17 000 kundbeställare.

StudentConsultings fantastiska tillväxtresa har bidragit till att StudentConsulting vunnit flertalet priser, däribland blivit Sveriges snabbast växande företag tre gånger av Ahrens Rapid Growth och Affärsvärlden. Med sina fyra Gasellpriser av Dagens Industri fick StudentConsulting under 2019 utmärkelsen Mästargasell av Dagens Industri, för det bolag som vunnit flest gasellpriser.

Enligt imagemätningen Svenska Näringslivets beslutsfattare, som genomförs årligen av Evimetrix, har StudentConsulting dessutom branschens nöjdaste kunder, för sjunde året i rad. Utöver priserna som företaget kammat hem, har Tobias Lindfors, Koncern VD och grundare själv bland annat blivit Årets företagare i Sverige av organisationen Företagarna, Årets Grundare och Entreprenör i Sverige av Founders Alliance, och fått Kungliga Näringslivsmedaljen för framstående entreprenörskap.

Under det senaste två åren då coronapandemin lamslagit en rad branscher så har StudentConsulting fortsatt att växa medan bemanningsbranschen i stort tappade hela 17 procent under 2020 och där StudentConsulting under 2021 fortsatt att växa kraftigt med en omsättning som ökat med ca 300 miljoner under 2021.

– Vi är väldigt stolta och vill ännu mer och jobbar hårt för att utvecklas ytterligare med att förnya och förbättra arbetsmarknaden med missionen att varje dag sätta fler personer i jobb till branschens nöjdaste kunder, säger Tobias Lindfors.


StudentConsulting är ledande i Skandinavien på timbemanning, dvs bemanning just in time, och behovet av detta har ökat under coronapandemin. Med sin kraftiga tillväxt visar StudentConsulting sig vara en partner att luta sig mot oavsett konjunktur, och att de levererar fullt ut när kunderna behöver dem som mest.

– Vi har under Coronapandemin haft is i magen och vågat satsa genom att noggrant gått igenom våra kunders behov där vi snabbt såg att behovet av vår bemanning-, vikarier- och rekryteringstjänster var större än någonsin. Detta samtidigt som många av våra konkurrenter har tvingats göra stora neddragningar. Vi har gjort tvärtom och maximerat våra konsultpooler för att säkerställa att vi kan leverera rätt person på rätt plats i rätt tid till rätt kostnad. Totalt sett har det här inneburit att vi kunnat behålla högsta flexibilitet och snabbhet som varit avgörande för att kunna vara ett optimalt komplement till våra kunders egen persona, säger Tobias Lindfors.

Byggt ledande bemanning-, vikarie- och rekryteringssystem


Ytterligare en långsiktig investering som kommit väl till pass under coronapandemin är den digitala jobbmatchningen i det egenutvecklade bemannings- och rekryteringssystemet.

Bolaget har under 20 år byggt ett effektivt och branschledande IT-system där de bland annat var först ut med Video-CV. Då hela befolkningen rekommenderats att hålla social distansering har detta varit mitt i prick. Den digitala modellen är en fördel även för de jobbsökande eftersom den gör det möjligt att söka betydligt fler jobb i en större geografisk radie.

– Det har varit helt ovärderligt med vår digitala jobbmatchning under den här tiden, den har helt enkelt varit corona-anpassad. Genom att titta på video-CV har våra kunder kunnat minska de personliga kontakterna med fysiska möten till att bara gälla slutkandidaterna. På samma sätt som alla har vant sig vid videomöten i år, har den digitala rekryteringsprocessen fått ett genombrott, säger Tobias Lindfors.

Digital matchning viktigt för att lösa kompetensförsörjningen

– StudentConsulting har sitt huvudkontor i Luleå och bidrar till att fler vill och kan flytta till Norrbotten genom träffsäker rekrytering och bemanning. Studenterna kommer vara en viktig rekryteringsbas men även digital matchning i hela Sverige behövs för att lösa kompetensförsörjningen i norr, säger Tobias Lindfors avslutningsvis.