Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

SSAB har påbörjat resan som alla industrier måste göra

Vad kan bättre beskriva Sveriges ambition som framstående och hållbar industrination än den stundande utvecklingen av fossilfritt stål? Här är svenska företag och svensk tillämpad forskning världsledande.

 Det första fordonet, en dumper, gjord av fossilfritt stål från SSAB har redan rullat ut ur en av Volvos fabriker under 2021. Dumpern är konstruerad och tillverkad i Sverige och sätter en helt ny standard för den globala industrin.

– Att vi i framtiden kan leverera fossilfritt stål skapar helt nya förutsättningar för fordonsbranschen att nå sina hållbarhetsmål där flera aktörer utöver Volvo nu satsar på fossilfria fordon. Samtidigt kommer vi i framtiden även att leverera fossilfritt stål till andra industrier, säger Eva Petursson, forskningschef på SSAB.

SSAB har under 2021 även ingått avtal om att leverera fossilfritt stål till bland andra Mercedes-Benz, som planerar att använda stålet för tillverkning av prototyper till en början.

Stort marknadsintresse

De första plåtarna fossilfritt stål som levererades från SSAB i Oxelösund till Volvo ingick i en pilotleverans. Framtagandet av materialet baseras på banbrytande teknik från Hybrits pilotanläggning i Luleå. Nästa steg blir uppbyggnad av en demonstrationsanläggning i Gällivare med högre kapacitet i industriell skala och planerad idrifttagning under 2026.

– Det är marknaden som styr efterfrågan, men redan idag ser vi ett enormt intresse från aktörer över hela världen. Glädjande är att vi ser att våra satsningar inom projektet Hybrit skapar en efterfrågan som vi bara kan möta om vi skalar upp produktionen avsevärt, vilket också är målet, poängterar Eva Petursson.

SSAB har påbörjat resan

Redan nu har alltså SSAB kunnat leverera fossilfritt stål på pilotnivå  Det låter som en utopi, men med modern teknik som SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall utvecklar är det möjligt att skapa en helt fossilfri värdekedja för järn och stål med energi från fossilfria energikällor.  

– Vi är världsledande inom vår nisch. Samtidigt profilerar vi oss som ett företag som tar ansvar för framtiden och den cirkulära ekonomin. Min personliga uppfattning är att många vill vara en del av den här utvecklingen vilket gynnar oss i vår kompetensförsörjning. Vi behöver rekrytera brett inom både etablerade och nya kunskapsområden, förklarar Eva Petursson.

Det SSAB erbjuder är högteknologiska och spännande jobb med uppdrag som verkligen gör skillnad för framtiden i global omfattning. Något som berör och engagerar alla, oavsett var man bor eller vilken bakgrund man har. Framtiden är fossilfri och SSAB har påbörjat resan som alla industrier måste göra förr eller senare.