Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Nilles bar och camping är en idyll i Överkalix

Nilles bar och Camping har fem av dessa fyrbädds-stugor

Överkalix är en plats i Norrbotten som lockar många turister. Därav finns det fina boendemiljöer som också erbjuder mat av högsta klass. Ett av dessa ställen är Nilles bar & Camping som ligger vackert beläget vid Svartbyn. Företaget drivs idag av de tre syskonen Frida, Freddy och Sebastian Cramling.

– Vi har mycket stor hjälp av mina föräldrar, säger Frida. Min pappa (Jonny) sköter allt pappersarbete och jobbar även på plats dagligen. Mamma (Sabina) hjälper till när hon kan, när hon är ledig från sitt ordinarie jobb, berättar Frida.

Hus och stugor

Nilles bar erbjuder ett stort hus med utsikt över Överkalix och Kalix älv.

– I huset har vi fem bäddar, plus en bäddsoffa, kök, tv, dusch och toalett. Dessutom finns det fyrbädds-stugor i samma område som innehåller dusch, wc och tv, säger Frida.

– Huset ligger cirka 800 meter från nilles i byträsk. Stugorna (fem likadana), ligger alldeles intill restaurangen och kiosken, säger Frida som tillägger att man har en hemsida på facebook (www.facebook.com/nillesbarochcamping/) som man ständigt uppdaterar. Här hittar man också dagens lunch-sidor och övrig mat.

Ryckte ut under corona

När Sverige drabbades av corona-pandemin var det inte många äldre som vågade sig ut och då erbjöd sig Nilles bar och camping att kör ut mat till sina kunder. Så här skrev man då på sin facebook-sida.

– På grund av Corona så verkar många inte våga sig ut för att äta och många äldre kanske inte törs handla så nu erbjuder vi utkörning av maten under denna tid. Minimum på beställning är tre stycken rätter och vi erbjuder även matlådor här, vi kör ut till centrala bränna, tallvik, nybyn, grelsbyn och Svartbyn.

Startade 2017

Syskonen Camling startade sitt företag 2017.

– Vi startade den 1 januari, säger Frida som är mycket nöjd med beslutet att vara egen företagare tillsammans med sina båda bröder. Vi märker också att våra gäster trivs i den underbara naturen vi har att erbjuda och dessutom händer det en hel del i vår kommun.

En av de mest välbesökta är Höstmarknaden i Överkalix som den alltid har kallats Mikaelimarknaden, anordnas första helgen (lördag-söndag) efter Mikaelidagen, alltså sista veckan i september eller första veckan i oktober. Från början var marknaden tänkt som en hantverksmässa och än i dag är inriktningen hantverk, kultur och närproducerat. Den tredje helgen i juli har man också en tredagars-marknad varje år som omfattar förutom marknadsstånd och utställningar, tivoli, dans, musik och tävlingar.

– Riktigt roligt att det händer så mycket i Överkalix, säger Frida Cramling.