Tor 29 feb / År 42 / Nr 5 2023

Tandläkare – bilentusiast och mästare på att måla.

Det råder stor tandläkarbrist i Norrbotten och Helena i Överkalix är oroad inför framtiden. Helena Persson driver sedan 6 år tillbaka Tandläkarhuset i Överkalix. Hon började med noll patienter i kundstocken och får idag neka alla nya patienter. Det ringer många nya patienter dagligen som vi tvingas att neka.

Helena Persson driver Tandläkarhuset i Överkalix och fritiden spenderar hon gärna i sin raggarbil av märket Desoto.

- Från början kunde vi hänvisa till Luleå, men numera hänvisar vi till Piteå, Skellefteå eller Finland, säger Helena. Det är helt sjukt att det inte finns mer tandläkare här. Som egen företagare önskar man ju ingen konkurrens. Men i det här fallet vore det ett himmelrike om fler vill börja. Det är synd om alla människor som behöver, men nekas tandvård.

Praktik hemma

Det var 2016 som hon startade sin praktik hemma i Överkalix.

- Jag köpte ett stort hus i centrala Överkalix och senare köpte jag inkråmet från en tandläkarklinik på Öland som skulle lägga ner, berättar Helena.  Jag köpte den på Blocket och fick se bilder.

- Jag såg den inte live. Alla delar transporterades i en stor lastbil hem till mig. Det var ganska spännande att se vad som fanns i kartongerna.

- Allt som en tandläkare behöver var med, så det var bara att packa upp och börja.

Stora avstånd

Helena gjorde en vågad satsning med att starta en klinik med noll patienter.

- Dom flesta köper kliniker med en inarbetad kundstock, men  Folktandvården drog ner på sin verksamhet i Norrbotten allt eftersom och trycket ökade på min klinik, säger Helena. Det är stora avstånd i Norrbotten och patienter får åka långt. En Gällivarebo kan exempelvis få åka 15 mil enkel väg för ett tandläkarbesök.

- Jag tycker det känns övermäktigt, speciellt med dagens bensinpriser och brist på kollektivtrafik.  Som det ser ut idag, ser jag ingen ljusning, säger Helena Persson.

Vissa kommuner

Tandläkar-bristen slår hårt mot glesbygden, där privata alternativ ofta saknas – vilket leder till att vissa kommuner står helt utan tandvård och patienter kan alltså få åka långt för ett tandläkarbesök.

- Kan inte jag ta emot, så får Gällivareborna åka till Luleå eller Piteå. Det blir 50-60 mil tur och retur för ett tandläkarbesök. Det är kaos, menar Helena. Man kommer till min klinik från alla grannkommuner. Det är både för att det råder brist på tandvårdskliniker och för att jag har nischat mig på behandling av tandvårdsrädda.

Nekar dagligen

Helena tycker det är tråkigt att behöva neka patienter dagligen.

- Jag önskar att jag kunde få kollegor som ville komma och jobba hos mig eller att det skulle öppna fler tandläkarmottagningar i Norrbotten.  Landstinget måste bli bättre på personalpolitik, så att personalen stannar kvar.

Tillfällig hjälp

Helena har nu fått tillfällig hjälp från en tandläkare och tandsköterska från Enköping under två veckors tid. De läste i Tandläkartidningen om situationen i Norrbotten och ville komma upp och göra en insats.

- De tyckte att de kunde komma upp till mig istället för att åka utomlands på Tandläkare utan gränser.  Flera privatpraktiserande Tandläkare ifrån södra Sverige blev nyfikna och vill höra hur det har gått för teamet från Enköping.

- Jag hoppas det leder till fler punktinsatser därför lade jag ut en blänkare på Facebook att Ulrika och Susanne skulle komma hit och ta hand om akuta patienter.

Helt nedringda

- På några timmar blev vi helt nedringda. Innan fikarasten kl. 10 hade jag minst 30 missade telefonsamtal, berättar Helena. Under sommaren (juni), kommer emellertid en liten ljusning.

- Det är två studenter som kommer att arbeta på tillfällig legitimation. En tandläkarstudent och en tandhygieniststudent som blir klara med sina utbildningar i januari 2023.

- De kommer att behöva handledning och längre behandlingstider, men jag hoppas att dom ska trivas i Överkalix.

- Trivs vi med varandra och det ger ett bra resultat, så kommer jag att anställa dem.

Helena har också en detaljerad facebook-sida (söker på tandläkarhuset i Överkalix), där man ta del av allt som händer i Tandläkarhuset i Överkalix.

Bil och målarintresse

När Helena Persson är inte jobbar på sin klinik tycker hon om att snickra och måla (Överkalix/Tornedalsmåleri), eller att vara ute och åka med sin amerikanska bil.

Hon är en mästare på att måla där hon vill lyfta fram det traditionella måleriet från trakten.

- Min vision är att det kan bli lika känt som Dalamåleri.

Helenas målarintresse ligger långt tillbaka i tiden då både hennes pappa och farfar var färghandlare.

- Jag har målat sedan jag kunde hålla i en pensel.  Idag har hon ett hobbyföretag som heter Helenas blommor. Hon har tagit fram en serie produkter med Överkalix/Tornedalsmåleri som motiv. Mössor, brickor och emaljerade muggar.

- Målar gör jag endast på fritiden, liksom mitt bilintresse. I dag kör jag en raggarbil, märket Desoto.

Bilutställning

Helena berättar vidare att hon skall vara med och arrangera en bilutställning som traditionsenligt hålls på midsommarafton i Överkalix. Det kommer alltså att bli en liten märkesträff för Chrysler i den så kallade vanliga utställningen. - Vi bilentusiaster följs ofta åt till olika bilutställningar som träffas runt om i Norrbotten, övriga Sverige och Finland, säger Helena. Det är en viss njutning och avkopplande från allt a