Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Fjärde generationens familjeåkeri rullar på  

Mikael Loods Åkeri är en fjärde generationens familjeåkeriverksamhet i Eskilstuna. Företaget har expanderat mycket under de senaste tio åren, sedan verksamheten flyttade från Torshälla till centrala Eskilstuna och in i en större fastighet man byggt i egen regi.

Mikael Loods Åkeri har kanske traktens längsta historia som familjeföretag med samma inriktning över ett sekel senare.

– Min farmors far började redan under slutet av 1800-talet att bygga upp ett åkeri, då med häst och vagn, men med samma målmedvetenhet och driftighet som präglar oss än idag. Det var samma man som också grundade lastbilscentralen i Torshälla på 1940-talet, berättar Mikael.

Kan bygga ut lagerverksamheten

Läget kan inte bli bättre för en åkeriverksamhet. Från de nuvarande lokalerna är man ute på E20 inom två minuter, och den största kunden DHL:s terminal finns också inom ett par minuter.

– Vi har en god kapacitet både för att serva de kunder vi har idag och för att ta oss an nya uppdrag i regionen. Vi har planer på att bygga ut vårt lager igen då vi nyligen knutit ytterligare avtal med en större lagerkund. Vi ser en fortsatt stark efterfrågan trots oro i omvärlden, men med det sagt kommer vi också att tänka flera gånger innan vi gör större investeringar i exempelvis nya fordon, säger Mikael Lood.

Satsar på gångbar teknik

Åkeriet rullar idag med ett 40-tal anställda och ett 30-tal fordon. De flesta fordonen drivs med ren HVO, vilket också är ett krav från många kunder.

– Självklart kommer vi som alla andra att undersöka möjligheter med alternativa bränslen och så småningom även eldrift. Vi kommer successivt att uppdatera och byta ut våra fordon, men vi kommer inte att vara pionjärer inom eldrift till exempel. Vi har en annan strategi och den bygger på att serva våra kunder så hållbart och kostnadseffektivt som möjligt med teknik som är gångbar idag och i framtiden, avslutar Mikael Lood med.