Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Nordic Spice flyttar hem produktionen

Familjeföretaget Nordic Spice har under nästan 20 års tid haft sin produktion utanför Sverige. Nu ska den flytta hem till Eskilstuna och in i en nybyggd, toppmodern anläggning med högeffektiva produktionsprocesser och en stark innovationskultur.

Innovation har alltid varit ett nyckelord för Nordic Spice, allt sedan Ronnie Ström etablerade företaget för snart två decennier sedan. Idag drivs familjeverksamheten av andra generationen.

– När min far grundade verksamheten var det mycket baserat på ett stort behov av nytänkande kring kryddor och smaker som han såg på marknaden. Det behovet är nog ännu mer påtagligt idag när all världens smaker har flyttat in i våra kök. Vi arbetar för att Nordic Spice ska vara kundernas förstahandsval när det gäller allt från klassiska husmanskryddor till nya och innovativa smaksättningar och glazer, säger Anna Ström Harryson, försäljningschef.

Skapar synergieffekter

Produktionen har hittills funnits i Spanien, och även om den håller en enormt hög kvalitet idag så finns det stora fördelar med att hämta hem produktionen till Sverige och närmare bestämt till Eskilstuna.

– Genom att bygga upp en helt ny fabrik här kan vi skapa synergieffekter och mervärden som är svåra att utveckla när de olika verksamheterna finns på olika håll. Vi kommer att kunna samordna vår produktutveckling och tillverkning, och satsa mycket mer på innovation genom att ha produktionen under samma tak, säger Daniel Björk, vd.

Allt ska göras hållbart

Visionen är att bli Sveriges mest moderna och hållbara kryddfabrik. Enheten byggs så att den lätt ska kunna uppgraderas och effektiviseras genom framtida investeringar.

Hög automationsgrad byggs in redan från början, men det kommer inte att kapa de potentiella arbetstillfällena utan tvärtom. Fabriken kommer att vara effektiv, kunna producera mer och skapa förutsättningar för ännu fler arbetstillfällen lokalt i Eskilstuna. Och allt ska förstås göras mer hållbart.

En stor del av hållbarhetsarbetet handlar också om att minimera transporter, något som förverkligas genom att produkterna från januari 2023 kommer att tillverkas mycket närmare marknaden.