Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Nytänkande familjeföretag lyckas med kompetensförsörjningen

Stegborgs El-evator utvecklar och tillverkar allt som behövs för att styra eldrivna hissar. Familjeföretaget har en lite annorlunda historia men den gemensamma nämnaren under alla år har alltid varit ett starkt entreprenörskap och ett riktigt gott öga för detaljer.

Fredrik Stegborgs farfar startade ett isoleringsföretag på 1960-talet. Familjeföretaget vidareutvecklades under andra generationen på 80-talet och gick först vidare till takläggning för att därefter sadla om än en gång, då till trädgårdsskötsel.

Sedan 2006 driver Fredrik familjetraditionen vidare som entreprenör, och företaget har sedan dess riktat in sig på utveckling och tillverkning av elkomponenter och styrsystem för hissar. Det omfattar i stort sett allt som behövs för att säkerställa att styrningen fungerar optimalt.

Konstant tillväxt sedan 2006

Stegborgs El-evator har vuxit konstant sedan 2006 och gått från en mycket blygsam omsättning på några hundratusen till dagens 60 miljoner kronor. Företaget sysselsätter 23 personer och Fredrik hoppas på att kunna rekrytera fler i närtid.

– Vi har fått utmärkelsen Superföretag ett par gånger under åren och Årets företagare i Strängnäs och i Sörmland. Det är klart att det känns bra att bli uppmärksammade, att vår tillväxt märks och betyder något för regionen. Vi kommer att fokusera ännu mer på expansion framöver då vi har flera större projekt på gång som kan bli riktigt lyckosamma, säger Fredrik.

Lyckas bra med rekryteringen

Det är sannolikt att Stegborgs kommer att behöva byta lokaler och växla upp till en större produktion i takt med att projekten blir mer omfattande.

– Vi ser redan nu att vi skulle behöva en större verkstad för befintliga projekt. Vi kommer helt klart att behöva både större utrymme och mer personal om ett antal planerade projekt går som väntat. Då kommer vi in på nästa stora utmaning och det är kompetensförsörjningen.

I stället för att oroa sig över kompetensbrist söker Stegborgs dra nytta av den kompetens som faktiskt finns i närområdet. Mycket av det tekniska montagearbetet kan man lära sig på plats, vilket Stegborgs bevisar genom att ta sig an både praktikanter från gymnasieskolan och personal från helt andra branscher.

– Det har visat sig att personal från andra branscher, till exempel vården, uppskattar vår företagskultur och vårt arbetssätt inom industriell produktion. Vi har lyckats väldigt bra med rekryteringen den vägen och kommer att fortsätta vara nytänkande inför kommande rekryteringar, säger Fredrik Stegborg avslutningsvis.