Efter pandemin tycks det finnas ett mycket stort intresse av att konsumera scenkonst igen, något som Maria Waldenvik, marknadschef på Kulturhuset Spira, gläder sig väldigt mycket åt.
– Vi har verkligen längtat efter att få öppna upp verksamheten för en större publik igen och vi ser att marknaden tar emot vårt erbjudande på ett mycket bra sätt, säger hon. Som exempel blev vår teaterproduktion Cyrano de Bergerac, som nu är slutspelad för säsongen, en sådan succé att vi slog publikrekord.
Maria poängterar att man räknar med ett fortsatt stigande intresse även för kommande evenemang, där de stora satsningarna inom teatern utgör en famljeanpassad produktion av Tordyveln flyger i skymningen samt Lars Noréns kammarspel Demoner.
Allt under samma tak
Kulturhuset Spira är en stolt symbol för Jönköpingsregionens kulturliv. Själva fastigheten är ritad av en av Sveriges främsta arkitekter, Gert Wingårdh, och anpassad efter behovet hos en modernscenkonstverksamhet med flera olika scenrum och påtagligt självförtroende i själva arkitekturen för att skapa rätt känsla och funktion.
Inom verksamheten finns en egen sinfonietta med 30 musiker, en skådespelarensemble med sju skådespelare och en dansensemble som är ny för i år. Dessutom finns de verkstäder och ateljéer som behövs för att kunna sätta upp egna produktioner. Med andra ord allt som behövs för lyckade kulturevenemang samlade under samma tak.
Den nya dansensemblen Dans Spira Extended är speciellt intressant då den drivs i projektform och ger unga, nyutexaminerade dansare en chans att få in en fot i arbetslivet, något som annars kan vara väldigt svårt inom branschen.
– Vi ser fram emot att kunna göra liknande satsningar framöver då vi ser att det ger så mycket, både till vår verksamhet som berikas och till unga dansare som får en första anställning. Liknande upplägg skulle också kunna fungera inom våra andra konstformer, menar Maria Waldenvik.