Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Hustillverkare söker inte bara snickare

Lundqvist trä har tagit på sig en stor del av rollen som kompetensutvecklare i Piteå och Norrbotten. I alla fall inom sin bransch. Det är inte i första hand snickare som den växande hustillverkaren söker, vilket kanske förvånar många.

Jens Lundqvist

När Jens Lundqvist tillsammans med kollegan Samuel Holmström tog över det före detta familjeföretaget 2006 valde man att sadla om.

– Vi insåg tidigt att det skulle behövas en drastisk förändring om vi skulle göra Lundqvist trä till ett industriellt byggföretag med stark lönsamhet och tillväxt. Därför valde vi att bredda kompetensen genom att anställa programmerare och bygga upp en helt ny utvecklingsavdelning för vår husproduktion, förklarar Jens.

En otrolig resa

Det har varit en näst intill otrolig resa för Lundqvist trä under de senaste 15 åren. Smarta byggsystem fanns redan i företaget, dessa hade Jens pappa utvecklat och förfinat under många år. Jens och Samuel fokuserade på att tillföra 3D-kompetens, med resultatet att Lundqvist trä kunnat växa från en omsättning på cirka 15 miljoner kronor 2006, till omkring 170 miljoner kronor 2021.

Byggbranschen är traditionell och har länge präglats av ojämn prissättning, skiftande kvalitet och komplicerade processer med offerter bland annat. 

– Vi ville revolutionera byggbranschen och göra det enklare för såväl utförare som beställare genom hela processen. Det ska vara enkelt och prisvärt att bygga det hus eller industrifastighet man har föreställt sig, säger Jens.

Inte bara snickare

Lundqvist trä hjälper kunderna att rita upp den tänkta fastigheten med egenutvecklade 3D-konfiguratorer som finns på hemsidan. Det är inte helt olikt spelet Sims, där man bygger hus och skapar en hel tillvaro för en eller ett antal fiktiva rollpersoner.

– Vi har precis börjat utveckla nästa generations 3D-konfigurator, som ska göra det möjligt för privatpersoner att rita sina hus, planera varenda detalj, välja material och dessutom få ett slutpris beräknat på det – direkt i systemet. Vi behöver i första hand anställa programmerare, men kommer framöver även att behöva byggkompetens med snickare bland annat, förklarar Jens.

Idag bygger Lundqvist trä inte bara bostäder utan även större industrihallar, sportarenor och kontorskomplex.