Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Superfabriken är en viktig arbetsgivare i Älvsbyn

Polarbröd har till stor del byggt upp bageriet i Älvsbyn igen efter den förödande branden som inträffade en kväll under sensommaren 2020. Det var dagen innan en ny linje skulle invigas som branden inträffade, men istället för att kasta in handduken valde ägaren Karin Bodin att satsa på nybyggnation.

Karin Bodin är femte generationens ägare av familjeföretaget Polarbröd samt koncernens vd.

Mycket av den kunskap och teknik som redan fanns på plats efter utvecklingen av den nya bagerilinjen som skulle ha invigts den 24 augusti 2020 har använts i återuppbyggnaden av det nerbrända bageriet.

Tragedi blev möjlighet

Det nya bageriet ska bli en superfabrik med industriell, högeffektiv tillverkning av bröd. Kapaciteten i det nya bageriet blir avsevärt högre än tidigare, men med mindre klimatpåverkan. Polarbröds egna vindkraftverk förser anläggningen med el.

– Efter branden satt vi med ett blankt papper och kunde sätta nya mål för hur verksamheten skulle se ut. Det som började som en tragedi har vi lyckats vända till en möjlighet och jag tycket det präglar Älvsbyns entreprenörskap och företagsklimat över lag, säger Karin Bodin, som under åren även fått frågan om det nya bageriet skulle kunna byggas någon annanstans än i just Älvsbyn.

– För oss är det självklart att bygga upp verksamheten igen på samma plats. Polarbröd är en stor arbetsgivare i Älvsbyn och vi har tillgång till mycket kompetens här. Det råder ingen tvekan om att norrländskt kakbröd ska bakas i Norrland. På Polarbröd förvaltar vi en mycket lång tradition av att baka kakbröd i Älvsbyn och det vill vi fortsätta med i många år till.

Mer än ett företag som bakar bröd

Karin Bodin är femte generationens ägare av familjeföretaget Polarbröd samt koncernens vd.  Det nya bageriet byggs i etapper och den första är redan i drift sedan hösten 2021. Det blev en rekordsnabb återhämtning som också har förutsatt fortsatt stöd från kommunen, regionen och inte minst medarbetarna i bageriet.

Alla som känner Polarbröd vet att det är mycket mer än ett företag som bakar bröd. Det är en stor privat arbetsgivare och en viktig partner i samhällsutvecklingen. Inte minst i Älvsbyn, där huvudkontoret finns och där man bakat bröd i samma familj sedan 1879. Få andra företag har en lika lång historik där man fortfarande ägs av samma familj och dessutom har samma inriktning som när företaget etablerades.