Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

CGI: ”Vi är innovation”

Enheten Cross Industries i Norra Sverige sticker ut inom den globala it-giganten CGI. – Vi har sedan starten av Cross Industries haft ett extremt tydligt fokus på innovation, de absolut senaste tekniska lösningarna samt applicering av dessa inom olika verksamheter för snabb och effektiv kundnytta, säger Johan Vesslén, konsultchef på CGI i Umeå.

Jason Smith arberar med en digital version av Sara Kulturhus i Skellefteå

Det bubblar av energi och ideér på CGI Cross Industries som har verksamhet i Skellefteå, Umeå samt Örnsköldsvik. Precis som hos många andra företag i branschen återfinns här bred kompetens inom bland annat systemutveckling, integration, test och projektledning – men en stor skillnad är kulturen där innovation är en nyckelfaktor.

– Vi har uppmärksammats både av Apples vd Tim Cook, samt Microsofts vd Satya Nadella vid flera olika tillfällen vilket såklart är jätteroligt. Det visar att med rätt fokus spelar det ingen roll var i världen du arbetar, det går att bygga häftiga lösningar i ett team sittandes här i Umeå precis lika bra som från Silicon Valley, fortsätter Johan.

Spännande innovationsprojekt i Umeå

CGI har flertalet spännande innovationsprojekt i Umeå som löper parallellt just nu. Ett som är extra intressant är ett samarbete med Umeå Universitet där man vill bygga upp system för fjärrnärvaro i klassrum. Syftet är att ge möjligheten för svårt sjuka barn att delta på lika villkor i undervisningen, berättar Jason Smith, som arbetar inom XR-teamet (eXtended Reality).

– Med hjälp av 360-kamera, 3D-avatar, HoloLens 2 och AI har vi skapat en applikation som möjliggör deltagande i klassrummet på distans. Svårt och/eller kroniskt sjuka barn som behöver spendera lång tid borta från skolan kan genom appen få möjligheten att närvara på lektioner på distans, se en 360-gradersvy av klassrummet och interagera med sina klasskamrater genom en 3D-avatar som visas med hjälp av hologram i HoloLens 2, förklarar Marcus Lönneborg, som också arbetar inom projektet.

– Självklart känns det extra roligt att få vara en del i denna typ av utvecklingsprojekt som känns bra i hjärtat också, tillägger Jason och Marcus.   

Öka regionens konkurrenskraft

 – Det som vi alla här hos oss brinner för, är att genom vår speciella spetskompetens bidra till ökad konkurrenskraft för våra samarbetspartners i vår närregion och runtom i övriga Sverige berättar Daniel Sundqvist, enhetschef CGI Cross Industries.

Ett annat exempel på innovation från enheten är en applikation som integrerar direkt med medborgarna och ger en möjlighet att påverka stadsplaneringen.

– Genom användande av vår tjänst Dynamagic har vi skapat ett planeringsverktyg för lekplatser, där målet är att inkludera barn och unga på ett mer aktivt sätt mot kommunerna. Applikationen för iOS innehåller en uppsättning 3D-modeller av lekplatsutrustning som kan placeras ut i verkligheten och sedan sparas ner för att bidra till planering och projektering av nya lekplatser, säger Anders Bratt, som även han är en del av XR-teamet i Umeå.

– Vår plattform Dynamagic hanterar 3D-modellerna, uppdatering av appen och ger möjligheten att manipulera objekten, fortsätter Anders. Detta för att kunna uppleva 3D-objekten i verkligheten och ta rätt beslut baserat på det. Dynamagic möjliggör helt enkelt att användaren alltid har tillgång till de senaste modellerna och att korrekt information visas utan att man behöver utvecklarkompetens vilket såklart underlättar för att komma igång med XR-tekniken.

Lansering av Innovationsplattform

– För att ytterligare sporra nya ideér och tillämpningar av ny teknik lanserade vi i April vår Innovationsplattform, berättar Anna Gustafsson, också hon konsultchef i Umeå.

Innovationsplattformen tillgängliggör allt spännande som utvecklats inom CGI för alla våra anställda, såsom till exempel Hidden City (applikation för att se rör och ledningar under mark), Dynamagic, Nordic Hub (portal för att arbeta med moderna utvecklarverktyg), besöksroboten P.E.R och den virtuella tvillingen av kontoret på Tegsplan i Umeå.

CGI kommer i närtid även anordna en grundkurs i Unity för alla som är intresserade av att bredda sin egen utvecklarkompetens.

– Det vi provar på just nu i Innovationsplattformen är en övervakningskamera med så kallad edgecomputing-kapacitet. I kombination med Azure och PowerApps kan man via denna ta ut specifika datapunkter, för att exempelvis göra igenkänning om någon skadat sig och ligger ned eller flagga för att någon är inom ett område där de inte ska vara. I och med edgecomputing så behöver vi inte spara biometridata, vilket underlättar för att möta kraven från GDPR och liknande regelverk, förklarar Anna.

CGI Cross Industries växer snabbt. Bara sedan januari i år har 13 nya medarbetare anställts inom enheten, och CGI fortsätter att växa på samtliga tre orter i Västerbotten; Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik. Alla som vill vara med på tillväxtresan är varmt välkomna att höra utav sig.