Mån 2 okt / År 41 / Nr 3 2023

Stihl driver teknikskiften och belyser det med Timbersports

Världsmästerskapen i Stihl Timbersports kommer för första gången någonsin att hållas i Sverige i år. Den 28 – 29 oktober anordnas världens främsta tävling i timmersport i Partille Arena strax utanför Göteborg. Det kommer högst sannolikt att bli en minnesvärd folkfest som också kommer att locka besökare från hela världen.

Ferry Svan of Sweden competes in the Springboard discipline during to the STIHL TIMBERSPORTS® Four Nations Cup in Munich, Germany on September 20, 2020.

Stihl leder utvecklingen av skogs- och trädgårdsmaskiner. Allt sedan företaget grundades i Tyskland 1926 har fokus varit att modernisera skogsbruket och göra arbetet i skogen både mer effektivt och säkert.

Driver teknikskiften

För nästan 100 år sedan vägde en motorsåg minst dubbelt så mycket som den gör idag. Utvecklingen har alltid gått mot lättare och mer användarvänliga maskiner.

En maskin från Stihl är idag en högeffektiv och avancerad konstruktion som tål att användas under generationer. Under de första 100 åren har utvecklingen kretsat kring att bygga användarvänliga, lätta maskiner som möjliggör högre effektivitet först inom skogsarbete och på senare år även inom trädgårdsskötsel.

Nästa stora resa är nu påbörjad då Stihl redan har introducerat de första batteridrivna motorsågarna på marknaden.

– Stihl har drivit ett teknikskifte även när det gäller bensindrivna maskiner, i strävan efter att få dem mer effektiva och bränslesnåla bland annat. Precis som inom fordonsindustrin har vi inom vårt segment gått över till direktinsprutning för en snabbare acceleration. Stihl har lanserat världens första direktinsprutade motorsåg och därmed har vi också en helt unik position på marknaden, säger Kjell Svensson, vd för Stihl i Norden.

Stihl är ett mycket innovationsdrivet familjeföretag med verksamhet i 160 länder. Försäljningskontoret för Stihl Sverige och Stihl Norden finns i Lerum, med ett tredjepartslager för den finska marknaden i Finland.

Allt går mot batteridrift

Framtiden bygger på två spår för Stihl. Dels kommer utvecklingen inom det bensindrivna sortimentet att fortgå, men det kommer också att ske en successiv övergång till batteridrift precis som det gör inom fordonsindustrin.

– Inom all batteridrift vill man framför allt förlänga körsträckan och när det gäller skogs- och trädgårdsmaskiner är målet självklart att hinna jobba klart innan batteriet tar slut och behöver laddas igen. Stihl har lanserat ett nytt batteri, AP500S, med vår längsta räckvidd hittills, upplyser Kjell Svensson.

Det nya batteriet skiljer sig från allt annat man sett tidigare, då det är konstruerat med parallella skivor i stället för stavar som varit normen. Med skivbatteriet kan man få ut mycket mer prestanda ur ett batteri av mindre storlek, vilket är mycket fördelaktigt eftersom Stihls maskiner måste vara lätta att flytta och använda i olika miljöer.

Stor händelse för hela Norden

Stihl Timbersports har anordnats med start i USA sedan 1980-talet. Det är en professionell sport med tre yxgrenar och tre såggrenar. Världselitens atleter samlas för att göra upp i de olika grenarna, som bygger på det verkliga skogsarbetets arbetsmoment med kapning och sågning av hela stockar.

– Timbersports är en actionfylld extremsport som skapar intresse över hela världen. För oss är det en mycket bra kanal att marknadsföra vårt sortiment genom samtidigt som vi bygger en naturlig mötesplats för alla som på något sätt är intresserade av skogsnäring och skogsarbete, säger Emma Birgersson, PR- och kommunikationsansvarig för Stihl Timbersports.

Under världsmästerskapen, som anordnas i Partille Arena den 28 – 29 oktober 2022, räknar man med att fylla arenan till max under båda dagarna. Att VM i Stihl Timbersports kommer hållas i Sverige är en stor händelse för Stihl i hela Norden.