Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Ungt industriservicebolag med nya idéer kring attraktionskraft

Ingen utmaning tycks vara för stor för Norrlands Industri & Konsult AB, Nikab. Företaget löser problem inom industrin, ofta inom 24 timmar, längs hela Norrlandskusten.

VD Jesper Janzén ser ljust på framtiden.

Nikab är ett ungt, innovativt och framåtsträvande företag med servicekontor i Umeå, Skellefteå och Piteå. Härifrån nås en stor region som i första hand utgör norra Sverige, men Nikabs spetskompetens efterfrågas över hela landet.

– Vi ser till att vara på plats där vi behövs och vi är inte heller främmande för att etablera nya filialer om det skulle finnas ett tillräckligt stort behov för det, konstaterar Jesper Janzén, vd på Nikab.

Nikab är bäst på industriservice som till exempel svets- och skärarbeten, men har även mekaniker och servicetekniker som rycker ut vid driftstopp inom industrin. Tack vare deras expertis kan man ofta avhjälpa problemet inom ett dygn, något som är näst intill ovärderligt för en tillverkande industri.

Skapar intresse för företaget

För att kunna hålla en så hög servicenivå behöver Nikab ha tillgång till marknadens bästa kompetens. Företaget har ett 60-tal anställda idag och planer på tillväxt.

– Vi jobbar hela tiden med att vässa vårt erbjudande för både kunder och medarbetare. Vi vill vara den bästa arbetsgivaren och för oss innebär det att vara en arbetsgivare som man är stolt över att jobba för. Vår satsning på Nikab kids bygger på det, berättar Jesper Janzén.

Nikab kids är ett samarbete mellan Nikab och flera företag i Piteå. Nikab förser alla medarbetares barn upp till 17 år med ett utstansat vip-kort i rostfri plåt som kan användas som betalning hos ett antal lokala samarbetspartners, såsom Pite havsbad, Lekia och den lokala bion. Det skapar intresse för företaget och förmedlar också en känsla av stolthet som är viktig för Nikab. Barnen kan mycket väl vara framtida medarbetare.

Rekrytering är ett heltidsjobb

I stort sett alla industriföretag har ett stort kompetensbehov nu. Att rekrytera är mer eller mindre ett heltidsjobb i sig själv, menar Jesper.

– Vi är ett ungt företag men vi satsar långsiktigt. Det finns många exempel på det varav Nikab kids är ett. Vi lägger oerhört mycket kraft på att skapa trivsel och ett bra företagsklimat, som i sin tur gör alla våra anställda till ambassadörer för företaget. De flesta rekryteringar har skett via någon av våra befintliga medarbetare som rekommenderat oss för någon bekant.

Nikab har bara funnits under fem års tid men har redan hunnit med att leverera till flera av regionens största industribolag. I skrivande stund levereras en specialrörlösning till batterifabriken i Skellefteå, som exempel. Flera stora projekt är på gång utmed Norrlandskusten.