Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Unik hotellupplevelse i hus med spännande karaktär

Elite Hotel Mimer huserar i en av Umeås mest spännande och anrika fastigheter. Många umebor har en lång relation till själva byggnaden Mimer, som 1897 började byggas för att rymma stadens läroverk. Skolverksamhet bedrevs i fastigheten fram till 2014 och man kan fortfarande känna hur huset andas kunskap med sin spännande historia.

Mimer byggdes mycket för att markera stadens strävan efter återuppbyggnad efter den stora branden 1888. Med en solid och fristående konstruktion ville Umeå stad visa framtidstro och proaktivitet. Huset ritades av arkitekten Johan Nordkvist och redan från början anpassades det för läroverksamhet.

Elite Hotels of Sweden tog över Mimer 2016 och har sedan dess satsat på att bygga upp en unik upplevelse kring husets historia och karaktär. Stora salar som under många decennier använts för undervisning används idag för en omfattande konferens- och mötesverksamhet.

– Vi drar nytta av husets arkitektur och omfattning, med generösa ytor och högt i tak bland annat. När Elite Hotels tog över Mimer var det aldrig tal om att förändra själva fastighetens karaktär, utan fokus låg istället på bevarande och att lyfta fram det unika i Mimer. Så jobbar vi även framgent nu när vi vidareutvecklar verksamheten här, säger Lina Fällman, hotelldirektör.

Fler stora möten till Umeå

Umeå är den stad i Västerbotten som har haft den mest stabila tillväxten under de senaste decennierna. Nu präglas hela länet av en tillväxt som för bara några år sedan hade varit otänkbar för de flesta. De mycket omfattande investeringar som planeras för regionen kommer att öka intresset för Umeå ytterligare, något som man på Elite Hotel Mimer ser fram emot.

– Vi kommer att få fler stora möten till staden och fler företagsbesök bland annat. Vi har en stark konferensverksamhet och vill gärna lyfta de möjligheter som finns för företag att hålla sina möten hos oss, säger Lina Fällman.

Fyrstjärnigt kvalitetshotell

Det finns inget annat hotell i Umeå som liknar Elite Hotel Mimer. Den gamla skolbyggnaden har genomgått en transformation invändigt för att idag vara ett fyrstjärnigt kvalitetshotell. Kvalitet, hög service och flärd är saker som kännetecknar Mimer, liksom Elite Hotels över lag.

Alla 139 rum i Elite Hotel Mimer är unika. Restaurang Artonnittiosju utgör hjärtat i huset, som även har gym och relaxavdelning med bastu. Hotellet har flera möteslokaler och en större bankettsal som tidigare användes som aula i den gamla skolan. Från Mimer är det gångavstånd till en stor del av stadens serviceutbud, kultur och sevärdheter.