Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Alltid spännande uppdrag på ELCOM 

ELCOM (Elcommunication Sweden AB) är ett av Blekinges största installationsbolag för Sol, El, It och Säkerhet. Affärsområdena är expansiva och med rådande energipriser blir förfrågningarna och uppdragen fler inom energioptimering. Solceller, laddboxar och batterilagring är bara några exempel där ELCOM tar marknadsandelar.

ELCOM har elektriker och tekniker inom flera industrier, entreprenader och även resejobb åt kunder i hela södra Sverige

Det är bråda tider för Örjan Nilsson som är vd på ELCOM. Företaget etablerades i Karlshamn år 2000, och har sedan dess vuxit med en filial i Ronneby samt en i Karlskrona. Intresse finns för att etablera på fler orter men just nu kretsar mycket kring att hinna med uppdragen åt kunderna som finns i Blekinge med omnejd.

ELCOM har elektriker och tekniker inom flera industrier, entreprenader och även resejobb åt kunder i hela södra Sverige.

Samverkar för framtida rekrytering

Inom ELCOM finns all kompetens och erfarenhet som behövs för att leverera alla tjänster inom elteknik, all kompetens finns under samma tak.

Ett växande område är säkerhet och It där ELCOM installerar allt från brandlarm, inbrottslarm till kompletta övervaknings- och passersystem. Även heltäckande It med nätverk, servrar och Wifi system. Ett annat växande affärsområde är solceller samt laddinfrastruktur för ett mer hållbart samhälle. Inom dessa områden har ELCOM uppdrag som sträcker sig långt in i 2023.

– Vår begränsning är att hinna med alla förfrågningar vi får. Det råder brist på elektriker och tekniker i vår region, men för att underlätta i vår rekrytering samt stötta branschen mer långsiktigt engagerar vi oss i regionens skolor. Från grundskolan till gymnasieskolan. Vi tar emot ett antal praktikanter och lärlingar per år, för att på så sätt få tillväxt och säkerställa kompetens på lång sikt, berättar Örjan Nilsson.

– Att anställa yngre medarbetare ger oss möjlighet att bygga upp en kompetensbas av nya unga intresserade elektriker efter våra behov, fortsätter han. Vi måste alla bidra med att göra yrket attraktivt för sökande ungdomar. Om man som företag inte satsar på nästa generation kommer man inte heller att vara aktuell när det väl är dags för den gruppen att söka utbildning eller jobb.

Alltid spännande uppdrag

ELCOM är med sina 110 anställda ett av Blekinges största installationsbolag. Bredden är vår främsta styrka, både när det gäller att få in fler uppdrag och när det gäller rekrytering. Det råder brist på elektriker över lag, ELCOM har allt att erbjuda för den som är intresserad av ett varierande jobb med stora utvecklingsmöjligheter.

– Vi arbetar med stora som små uppdrag, variationen av kunder och beställare på marknaden ger oss en unik bredd och vi har fler spännande uppdrag för våra medarbetare. Jag tror personligen att det handlar om många parametrar för att trivas på jobbet där gemenskap, trivsel och variation är viktiga pusselbitar när man väljer yrke idag. Att få vara med och installera ny hållbar elteknik inom alla samhällets delar väger minst lika tungt, menar Örjan Nilsson.

ELCOM är sedan 2019 en del av Storskogen-koncernen och var det första elinstallationsbolaget som förvärvades av gruppen. Därefter har Storskogen förvärvat ytterligare sju större företag inom samma bransch i Sverige, vilket gör att ELCOM numera är en del av ett växande kompetenskluster inom just elteknik.