Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

TitanX kan erbjuda drömjobb i Blekinge

En stor omställning pågår inom transportbranschen och den främsta dragkraften för en mer hållbar transportsektor är elektrifiering. Inom personbilssegmentet har utvecklingen kommit långt, och nästa steg blir att öka andelen eldrivna lastbilar på vägarna. TitanX utvecklar morgondagens kylsystem för både personbilar och lastbilar.

TitanX är på jakt efter spetskompetens och behöver därför rekrytera globalt säger Nicklas Borgman platschef på fabriken i Mjällby, Sölvesborg

Motorer i eldrivna fordon kräver mer effektiv kylning än konventionella bensin- och dieseldrivna motorer. Det ställer helt nya krav på TitanX, som är en global utvecklare och tillverkare av kylsystem för motorfordon. En stor del av utvecklingen av nya innovationer sker i Mjällby, där TitanX har ett internationellt utvecklingscenter.

– Vi var effektiva och strategiska inom vår verksamhet innan elektrifieringen startade, och nu måste vi höja ribban ytterligare och bli ännu bättre – det vill säga ännu mer effektiva och strategiska inom vår utvecklingsverksamhet än tidigare, säger Jonas Nilsson, som ansvarar för försäljning och produktutveckling på TitanX.

Moderniserar produktportföljen

Nicklas Borgman är platschef på fabriken i Mjällby, Sölvesborg. Han förklarar att konstruktionen för de kylsystem som TitanX ska leverera inom en snar framtid kommer att vara uppdaterad för att kunna kopplas till hållbarhet och elektrifiering.

– Vi befinner oss mitt uppe i ett spännande utvecklingsarbete just nu, där vi kraftigt moderniserar hela vår produktportfölj. Omkring 2030 kommer upp till 40 procent av alla lastbilar på vägarna att vara eldrivna, och vi måste utveckla helt nya system för att möta ett behov som ser helt annorlunda ut mot tidigare, berättar Nicklas. 

Kan erbjuda drömjobbet

Det omfattande utvecklingsarbete som nu pågår på TitanX i Mjällby kräver nya kompetenser som man är i färd med att rekrytera. Av fabrikens 300 medarbetare arbetar cirka 50 enbart med att utveckla lösningar för nya kylsystem och komponenter till dessa. Inom en snar framtid kommer utvecklingsavdelningen sannolikt att vara mycket större.

– Vår anläggning här i Mjällby är världsunik. Vi har ett modernt testcenter med provriggar och en vindtunnel för test av lastbilar under alla tänkbara förhållanden. Det är minst sagt en spännande miljö att arbeta i, säger Nicklas Borgman.

För den som vill ha ett teknikorienterat, internationellt och dynamiskt arbete som dessutom är framtidssäkert och som inte minst bygger på hållbarhet så kan TitanX erbjuda drömjobbet.

Genomsyras av mångfald

I skrivande stund är TitanX på jakt efter många olika kompetenser för att förstärka verksamheten i Blekinge. Bland annat så efterlyser man försäljare, inköpare, ekonomer, produktionsledare, produktionstekniker, konstruktörer och utvecklingsingenjörer.

– Eftersom det är spetskompetens vi behöver så rekryterar vi från hela världen. Om man ser till de senaste tio rekryteringarna som vi gjort så är åtta utanför Sverige. Hela vår verksamhet genomsyras av mångfald med många olika nationaliteter representerade, säger Jonas Nilsson.