Tänk avancerade och samhällsbygg- och anläggningsprojekt, där tidspressen är hög och där allt ska klaffa innan slutbesiktning. Det kan till exempel vara ett brofundament som ska hålla under många år med bibehållen prestanda och säkerhet. Bakom ett sådant projekt ligger många timmars planering – inget får lämnas åt slumpen. Som om inte det var utmaning nog, så är hela projektet lokaliserat under vatten. Detta är vardag för SSE.
Alla typer av byggprojekt
SSE samt systerföretag finns representerade på strategiska orter runtom i Sverige. Närmare bestämt Göteborg, Malmö, Sölvesborg, Stockholm, Härnösand och Luleå. Från dessa orter utgår professionella anläggningsdykare som också har yrkesbevis för att kunna utföra avancerade uppdrag inom bygg- och anläggning.
– Vi kan utföra i princip alla typer av byggprojekt under vatten. Det finns väldigt mycket uppdrag ute på marknaden och ett stort behov av vår kompetens, så för oss är kompetensbrist alltid ett aktuellt tema. SSE rekryterar över hela Sverige och till Sölvesborg behöver vi just nu minst tre personer till, berättar Michael Kurdve, regionansvarig för SSE i sydöstra Sverige med Sölvesborg som utgångspunkt.
Michael vet hur viktigt det är att planera och förbereda för alla tänkbara händelser, och att samtidigt värna om vattenmiljön man jobbar i. Tänk vilken förödelse det brofundament som inte är i toppskick kan orsaka för både människor och miljö – då förstår man nog hur viktigt det dagliga arbetet inom SSE är.
Den bästa arbetsplatsen
Det är inte bara brofundament som SSE bygger, reparerar och underhåller. Inom företaget finns kompetens för att även inspektera och reparera fartyg utan att de behöver tas in på varv, vilket är en stor kostnadsfördel för rederier och operatörer. Även inom kraftindustrin utför SSE mycket undervattensarbeten för vindkraft, vattenkraft och kärnkraftsindustrin.
– Det är naturligtvis en mycket specifik kompetens som behövs för att vår verksamhet ska fungera dagligen. Vi söker medarbetare överallt där tänkbara talanger rör sig. Det finns bland annat en dykskola i Göteborg som vi samarbetar regelbundet med. Eftersom man hos oss även behöver yrkesbevis för byggbranschen så är vårt rekryteringsunderlag begränsat. Det gör att vi måste vara extra lyhörda, och vi måste även erbjuda den bästa arbetsplatsen för våra anställda, förklarar Michael Kurdve.
Vad gör man då som anläggningsdykare? Några exempel på arbetsmoment är att spränga, gjuta, konstruera, snickra, formbygga, svetsa och armera – det vill säga allt man gör på land inom bygg och anläggning. – fast under vatten. Vatten är 800 gånger tätare än luft, så det är klart att det innebär större utmaningar. Det är just det som också är mest lockande med arbetet, menar Michael.