Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Den riktiga jultomten finns i Pajala

I Pajala finns en av världens mest kända och älskade hjältar – jultomten. Den lokala entreprenören Alf Andersson ser till att jultomten finns på plats varje säsong och att internationella gäster kan komma och uppleva en riktig arktisk vinterdag med allt vad det innebär.

Det finns nog inget som slår att få träffa den riktiga jultomten. Sedan 2013 har jultomten varit på plats i Santa’s Winter Village, Tomtemagasinet, från första adventssöndagen och fram till julafton. Hittills har det bara varit gäster från Storbritannien som besökt jultomten, men Alf vill utveckla det vinnande konceptet mot fler målgrupper.

Alla vill träffa jultomten

Alf har alltid varit entreprenör och verkat för lokal utveckling. Baserat på decennier av erfarenhet och kunskap om vad turister verkligen värdesätter och vill ha, har han skräddarsytt ett unikt program på Santa’s Winter Village. Attraktionen är så populär att många kommer tillbaka för att få uppleva allt igen. Vad är det som gör upplevelsen så speciell?

– Självklart så är det jultomten som besökarna vill träffa och det är själva höjdpunkten, säger Alf. Dessutom får de uppleva det som är typiskt för Pajala och den arktiska vintern, som hundspann, snöskoter och att få träffa renar. Alla som kommer hit värdesätter upplevelsen. Jag har nog aldrig sett så många glada vuxna, de blir som barn igen och tar med sig den upplevelsen hem. Förhoppningsvis får de också se norrsken under sin dagslånga vistelse här.

Det som från början var tänkt som ett projekt har vuxit till ett stort turistmål. Mellan 12 och 14 fulla flyg anländer till Pajala flygplats varje säsong, och siktet är inställt på Santa’s Winter Village. Enda undantaget är pandemiåret 2020. Snart är säsongen i gång, i år med 14 fullbokade plan med 185 platser.

Fortsätter att utöka verksamheten

Alf gläder sig redan nu även inför nästa år då han i samarbete med Pajala Airport har lyckats utöka för att ta emot 18 plan, det vill säga ytterligare 740 glada turister som får träffa jultomten under 2023, totalt 3330 turister planeras för nästa år.

– Bokningar har redan börjat strömma in även för 2023, och hade vi i Pajala haft kapacitet för att ta emot säg 30 plan så är jag säker på att det likväl hade varit fullbokat. Så pass stort är intresset.

I det långa loppet kan konceptet med Santa’s Winter Village utvecklas ytterligare och bli ett internationellt fenomen, som inte bara lockar gäster från Storbritannien utan från hela världen.

Efter utbyggnad under 2022 har den lokala flygplatsen redan kapacitet för att välkomna fler turister. Förhoppningsvis kommer människor från hela världen att kunna träffa och hälsa på jultomten i Pajala under kommande år.